У початок

Болгарія вимагає від «газпрому» 400 млн євро за припинення постачання газу

Болгарська компанія Bulgargaz добиватиметься від «газпрому» компенсації у 400 млн євро через припинення постачання газу з 2022 року, заявив міністр енергетики республіки Володимир Малінов. Про це повідомляє видання Nova.

З його слів, відповідний позов уже готовий, проте спочатку Bulgargaz надасть «газпрому» можливість добровільно врегулювати виставлену претензію за короткий термін. «Якщо цього не станеться, ми подамо позов до Арбітражного суду при Міжнародній торговій палаті в Парижі», — сказав Малінов.

Через два місяці після початку розв’язаної росією повномасштабної війни в Україні, 27 квітня 2022 року, «газпром» припинив постачати газ компанії Bulgargaz через її відмову платити у рублях.

Унаслідок порушення «газпромом» своїх зобов'язань ціни на газ у Болгарії почали різко зростати. У липні 2022-го 100 кубометрів (1 МВт-год) коштували близько 95 євро, а в серпні – вже 149 євро. До війни Болгарія покривала за рахунок російського газу три чверті потреб імпорту.

Загальна сума вже поданих позовів до «газпрому» наближається до $20 млрд. Рекордний — на $15 млрд — надійшов від німецької Uniper, яка щороку купувала у росії 20 млрд кубометрів газу. Бувши найбільшим імпортером російського газу в Німеччині й одним з інвесторів проєкту «Північний потік-2», Uniper опинилася на межі банкрутства і була де-факто націоналізована після того, як залишилася без ключового постачальника і була змушена закуповувати паливо за цінами, що злетіли на спотовому ринку. На порятунок компанії уряд ФРН витратив 29 млрд євро.

Ще близько $1 млрд від «газпрому» вимагає RWE, інший німецький імпортер газу, який отримував 1 млрд кубометрів на рік. Французька Engie вимагала від «газпрому» близько $1,3 млрд з урахуванням імпорту на 2 млрд кубометрів на рік, оцінював раніше аналітик БКС Рональд Сміт.

Італійська Eni подала позов у травні минулого року, не розкриваючи його суму. Проте з урахуванням обсягу закупівель — близько 20 млрд євро — він може обчислюватися мільярдами євро, як і у німецьких імпортерів. Польська Europol Gaz вимагає 6 млрд злотих, або $1,45 млрд. Чеська CEZ ініціювала розгляд проти «газпрому» на 1 млрд крон ($44 млн) у лютому 2023 року. Позов розглядає швейцарський арбітраж.

Торік «газпром» прокачав до Європи, на свій колись найбільший ринок збуту, лише 28 млрд кубометрів газу — мінімальний обсяг із другої половини 1970-х років. Загальний експорт компанії зменшився втричі порівняно з довоєнними рівнями і став найнижчим із 1985 року — 69 млрд кубів.

За підсумками 2023 року «газпром» уперше за 25 років отримав чистий збиток за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ). Його обсяг – 629 млрд рублів – став рекордним за всю історію компанії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти