У початок

Болгарія розчищає шлях для взяття під контроль НПЗ «лукойлу» — Reuters

Болгарія може взяти на себе управління нафтопереробним заводом російської компанії «лукойл нєфтєхім бургас» на строк до року, відповідне рішення ухвалили законодавці в п'ятницю під час голосування, спрямованого на захист критичної інфраструктури й забезпечення постачань палива для балканської країни, повідомляє Reuters.

Нафтопереробний завод потужністю 196 тис. барелів на день (б/д), найбільший виробник палива в Болгарії, перейшов на переробку лише російської сирої нафти після того, як країні було надано виняток із заборони Європейського Союзу на імпорт російської нафти через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Згідно з документом, до кінця 2024 року, з 5 лютого НПЗ не може експортувати паливо й нафтопродукти за винятком постачань в Україну. Нафтопереробний завод також може експортувати побічні продукти, які не можуть безпечно зберігатися в Болгарії й можуть становити небезпеку для навколишнього середовища.

«лукойл нєфтєхім» раніше заявляв, що змушений буде припинити роботу, якщо не зможе експортувати свою продукцію.

Згідно із законодавчими змінами Болгарії, схваленими 141 голосом проти 24, міністр економіки може призначити спеціального торгового представника, щоб узяти на себе операційний контроль над нафтопереробним заводом, якщо є загрози національній безпеці або постачанню критично важливих ресурсів.

«Зміни в законодавстві зроблять Болгарію сильною адекватною країною, яка може втрутитися, якщо виникне критична ситуація», — сказав Мартін Дімітров, старший член антикорупційної партії «Демократична Болгарія».

Також може бути призначено спеціального представника, якщо НПЗ порушує правила конкуренції або санкції Європейського Союзу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти