У початок

Більшість мереж показали мізерну прибутковість у III кварталі — «А-95»

У липні-вересні 2023 року обсяги сплати українськими мережами АЗС податку на прибуток (ПнП) становили 595 млн грн проти 540 млн грн кварталом раніше. Про це йдеться у статті директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна «Місцями – з проясненнями: як податківці полюють на «паливні» податки» для «Дзеркала тижня».

«Несуттєво змінилися обсяги ПнП — 595 млн грн проти 540 млн грн кварталом раніше. Майже 30 із 50 мереж АЗС показали мізерну прибутковість. Тобто працювали «за їжу»...», — пише експерт.

Найбільше, відповідно до даних «А-95», податку на прибуток за звітний період сплатила мережа ОККО — 432 млн грн, або 75% цього податку серед найбільших гравців.

«У цифрах це 1,1 грн/л, тобто базою для оподаткування був прибуток обсягом 6 грн/л, що відповідає ринковим реаліям, а саме — різниці між закупівельною (оптовою) й роздрібною вартістю пального за вирахуванням ПДВ та експлуатаційних витрат», — пояснює експерт.

На другому місці зі сплати ПнП — WOG із показником у 72 млн грн. Третю сходинку між собою ділять «БРСМ» і BVS, які сплатили по 19 млн грн, четверте місце — за KLO (13 млн грн). На решту 43-х операторів припало 37 млн грн.

При цьому, як ідеться у матеріалі, наприклад, група Socar в Україні у третьому кварталі 2023 року була безприбутковою.

«Не виправдалися сподівання від націоналізованої мережі Glusco, яка перебуває в управлінні НАК «Нафтогаз України». Вона так і не показала прибутку у третьому кварталі. Залишається очікувати анонсованого переходу Glusco під дах «Укрнафти», наразі слово за Антимонопольним комітетом», — пише директор «А-95».

Загалом, за підрахунками експерта, у третьому кварталі 2023 року майже 50 найбільших гравців ринку пального сплатили 1,485 млрд грн операційних податків — ПДВ, податку на прибуток (ПнП), зарплатних тощо, що в півтора раза більше, ніж за другий квартал (0,937 млрд грн).

Основним драйвером збільшення надходжень став ПДВ, що зріс зі 174 млн грн до 533 млн. Слід зауважити, що цей податок з 1 липня зріс утричі, з 7 до 20%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти