У початок

білорусь припинила експорт нафтопродуктів у ЄС через санкції

білорусь вимушено припинила експорт нафтопродуктів у країни Євросоюзу через санкції, завантаження двох НПЗ знижено до рівня, що забезпечує потреби внутрішнього ринку, повідомив білоруський віце-прем'єр Юрій Назаров, який курирує ПЕК.

«В умовах обмежень, зокрема санкційних, через які ми не можемо постачати в Євросоюз, ми оптимізували переробку нафти на наших двох заводах, щоб забезпечити потреби внутрішнього ринку», — сказав Назаров журналістам у Єкатеринбурзі в середу, коментуючи ситуацію в нафтопереробленні, повідомляє «Інтерфакс».

При цьому він підкреслив, що в ситуації, що склалася, сторони відмовилися від формульного ціноутворення, і ціна на постачання нафти з рф до білорусі є «абсолютно комфортною». «Але в цій ситуації з російською стороною домовилися про ціноутворення на нафту. У нас абсолютно комфортна сьогодні ціна. Ми відійшли від усіх цих, де формульне ціноутворення за прогін нафти, там це зрозуміло — в російських рублях. Тобто, тут питання таке ніби вирішено», — сказав Назаров.

За його словами, білорусь ініціює розширення співпраці з рф у сфері нафтохімії. «Нафтохімія більш для нас цікава, перспективна (питання — ред.). Не просто нафтопродукти, а нафтохімія. Тут, на мій погляд, потенціал двох країн не розкритий», — зазначив віце-прем'єр.

Зокрема, він повідомив про переговори з «татнєфтью» щодо виробництва сировини для білоруських виробників технічних ниток. Раніше таку сировину імпортували з ЄС. «От такі проєкти нафтопереробки зараз треба реалізовувати — масштабні, які дозволили б залучити ресурси в обіг і отримати на виході продукцію, яку ми масово завозили з-за кордону», — зазначив Назаров.

Нагадаємо, через західні санкції, що посилюються щодо білорусі як союзника росії, яка веде війну проти України, завантаження двох білоруських НПЗ («Нафтан» і Мозирський НПЗ) знижено більш ніж у 2 рази, значно скоротився експорт продукції.

Потреби внутрішнього ринку білорусі в нафтопродуктах становлять 7-8 млн тонн на рік, потужності двох білоруських НПЗ, які за останні роки пройшли модернізацію вартістю близько $3 млрд, дають змогу переробляти 24 млн тонн нафти на рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти