У початок

Bloomberg: обсяг експорту газу з рф в ЄС опустився до найнижчого з початку століття рівня

Постачання «газпрому» на ключові закордонні ринки скоротилися майже вдвічі 2022 року після скорочення експорту в ЄС і досягли найнижчого рівня як мінімум із початку століття. Про це повідомляє агентство Bloomberg, яке проаналізувало виступ гендиректора «газпрому» алєксєя міллєра.

Зі слів міллєра, 2022 року «газпром» експортував 100,9 млрд куб. м газу у країни далекого зарубіжжя. За даними агентства, це свідчить про зниження постачання на 46% порівняно з 2021 роком. Дані, наведені главою «газпрому», також свідчать про скорочення видобутку газу — 2022 року він упав до 412,6 млрд куб. м, що на 20% нижче від торішніх обсягів. Це найнижчий рівень видобутку з 2008 року, повідомляє Bloomberg.

Агентство нагадує, що майже всі маршрути транспортування газу трубопроводами до Європи недоступні. Зараз для європейських споживачів газ надходить лише однією гілкою газопроводу «Турецький потік» через Туреччину, Сербію й Угорщину. При цьому в Bloomberg відзначають поступове нарощування постачань «газпромом» у Китай — у грудні щоденні обсяги постачання перевищили контрактні рівні, а в окремі дні досягли рекордів.

Зі слів віце-прем'єра рф алєксандра новака, москва продовжує розглядати Європу як потенційний ринок для збуту газу, попри різке падіння видобутку й експорту. Він очікує, що через санкції постачання палива за підсумками року впаде приблизно на чверть, видобуток — на 12%. Для порівняння: 2021 року обидва показники зростали, видобуток — на 10%, експорт — на 3%. Незважаючи на падіння загалом, виробництво й постачання СПГ за підсумками 2022 року збільшаться приблизно на 8,5%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти