У початок

Bloomberg: хедж-фонди заманюють трейдерів нафти семизначними бонусами

Нестабільність ринку нафти перетворюється на багатомільйонні бонуси за підписання для деяких трейдерів, які можуть це перечекати, повідомляє Bloomberg у п’ятницю, 9 грудня.

Цього року один трейдер нафти отримав бонус обсягом $5 млн після підписання контракту після того, як долучився до мультистратегічного хедж-фонду. Це далеко не єдиний такий випадок. Бонуси у діапазоні від $1 до $5 млн стають усе більш поширеними, хоча вищі виплати спостерігаються лише у виняткових випадках.

За даними фірми з пошуку керівників Proco Commodities, найм на енергетичних ринках зріс на 15% порівняно з минулим роком, оскільки фірми прагнуть заробити на різких коливаннях цін. Стрибок активності перетворюється на набагато більші бонуси для трейдерів із наближенням кінця року.

Стрімке зростання компенсацій є останньою ознакою відродження товарних хедж-фондів, які масово закривалися протягом останніх кількох років на тлі падіння цін на сиру нафту й глобального переходу до більш чистої енергії. Але повномасштабне вторгнення росії в Україну і занепокоєння уповільненням світової економіки вразили ринок нафти цього року, створивши можливості для трейдерів отримати великі прибутки.

«Ринок надзвичайно гарячий, і справді цікаво, як він розвивається», — сказав Рос Грегорі, директор Proco Commodities. Волатильність «сформувала більший попит на трейдерів, які можуть ризикувати товарами», особливо через відставання ринків акцій і фіксованого доходу, зазначив він.  

Надзвичайна волатильність товарів змусила окремих гравців відійти від ринку. Але серед тих, хто вижив, останніми місяцями спалахнули війни за таланти. У дедалі більшій кількості випадків трейдери отримували пропозиції, а потім отримували зустрічні пропозиції саме тоді, коли вони збиралися долучитися до нової фірми, кажуть хедхантери.

Навіть у банках Уолл-стріт, які борються з падінням угод, торговці сировинними товарами були дещо ізольованими від різкого скорочення бонусів, з яким стикаються інвестиційні банкіри. Проте Goldman Sachs Group Inc. збирається порвати з конкурентами, зменшивши бонусний пул для трейдерів на низький двозначний відсоток, повідомили раніше цього місяця люди, обізнані в цьому питанні.

Але ті, хто залишає банки, все ще мають багато можливостей у світі торгівлі енергетикою — особливо в хедж-фондах і продавцях. Компанії, які традиційно називають комерційними гравцями, в основному виробники або нафтопереробники, прагнуть додати або розширити можливості торгівлі цього року. У список входять такі важковаговики, як Exxon Mobil Corp., а також менші гравці, такі як Citgo Petroleum Corp. Товарні фонди також посилюють свою торгову присутність і залучають людей, які мають досвід роботи на фізичних ринках.

Хедж-фонди пропонують приблизно від 20% до 30% прибутку як бонус, майже вдвічі більше, ніж зазвичай пропонують торговці товарами, стверджують хедхантери.

Зі слів рекрутерів, компанії не тільки платять великі гроші за найкращих талантів, але й зосереджені на утриманні.

«У святковий сезон керівники відділень та інші менеджери з найму планують збільшити чисельність персоналу, підвищити кваліфікацію свого персоналу, відпускаючи тих, хто погано працює, і хвилюватися, чи їхні найкращі люди підуть на зеленіші пасовища, — сказав Джордж Стайн, керуючий директор рекрутера Commodity Talent у Нью-Йорку. – Цього року рівень занепокоєння вищий, ніж у минулому».

Компанії з торгівлі товарами, такі як Trafigura та Vitol, які мають внутрішню схему акцій, мабуть, мають найкращу позицію для утримання працівників. Ціна акцій Trafigura Group, якими володіють її провідні співробітники, зросла на 247% за останній фінансовий рік, оскільки торговий дім виграв від нестабільності товарного ринку, щоб отримати рекордний прибуток.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти