У початок

Березневий імпорт сирої нафти в Китай знизився на 6%

Імпорт сирої нафти в Китай у березні знизився з високих рівнів роком раніше, але залишився високим на тлі різкого зростання постачань з росії, свідчать офіційні дані.

Імпорт сирої нафти в березні становив 49,05 млн метричних тонн, або близько 11,55 млн барелів на день (б/д), свідчать дані Головного митного управління країни.

Це на 6,23% менше порівняно з відносно високими 12,3 млн б/д, імпортованими в березні 2023 року, коли попит на пальне різко зріс після виходу Китаю з жорстких обмежень, пов’язаних з COVID-19.

Загальний імпорт сирої нафти за І квартал становив 137,4 млн тонн, що на 0,7% більше, ніж у І кварталі торік (136,3 млн тонн).

Згідно з даними консалтингової компанії Kpler, морський імпорт російської нафти мав досягти рекордного рівня в 1,816 млн б/д у березні, оскільки протягом місяця як державні, так і приватні нафтопереробники розкупили сім танкерів санкційного палива Sokol.

«Надзвичайно високий російський імпорт у березні, ймовірно, є одноразовим наслідком надзвичайно високого прибуття Sokol на Далекий Схід, і цей імпульс, швидше за все, закінчується, оскільки росія скорочує експорт сирої нафти», — сказала Емма Лі, аналітик Vortexa в Сингапурі. 

«Китайським нафтопереробникам потрібно буде проштовхнути певну кількість барелів CPP (чистих нафтопродуктів) на експорт... коли внутрішній попит буде не дуже високим», — додала Лі.

Попри те, що криза нерухомості в Китаї стала головним гальмом для економіки загалом і попиту на дизельне пальне, виробнича діяльність несподівано підвищилася. Офіційний індекс менеджерів із закупівель (PMI) у березні збільшився вперше за шість місяців завдяки зростанню експортних замовлень.

Згідно з даними аналітичної компанії OAG, кількість внутрішніх рейсів у березні зросла приблизно на 1,4% порівняно з аналогічним періодом торік, причому зростання попиту на реактивне паливо стимулювалося збільшенням обсягу міжнародних рейсів приблизно на 90% 2023 року.

Згідно з даними Reuters, завдяки падінню світових цін на СПГ загальний обсяг імпорту природного газу, включаючи трубопровід і скраплений природний газ (СПГ), у І кварталі досяг найвищого рівня за всю історію спостережень і становив 32,9 млн тонн.

Згідно з даними, імпорт природного газу в березні зріс на 21,1% порівняно з роком раніше — до 10,76 млн тонн.

Ціни на СПГ для Азії наприкінці березня впали на 26,9% порівняно з аналогічним періодом торік і на 47% — порівняно з піком у жовтні 2023 року.

Митні дані також показали, що експорт нафтопродуктів, включаючи дизельне пальне, бензин, авіаційне й морське паливо, зріс на 9,4% порівняно з роком раніше і становив 6,02 млн тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти