У початок

Баланс LPG зростає тільки на папері?

За січень-травень 2024 року на ринок України потрапило 456,22 тис. т газу, з яких 74% – імпорт, решта — аукціонний ресурс (без урахування обсягів ресурсу на торгах приватних виробників). Баланс ринку за 5 місяців 2024 року зріс відносно того ж періоду 2023 року на 4%. Порівняно з 2021 роком баланси впали на 29%. Про це свідчать розрахунки Консалтингової групи «А-95».

За п'ять місяців цього року на аукціоні Української енергетичної біржі було придбано 119,68 тис. т газу, що на 48% більше, ніж 23-го, й у 2,2 раза — ніж у 21-му. Частка цього газу в загальному наповненні ринку за січень-травень 2021-2024 років зросла з 8 до 26%.

У більшості випадків ресурс внутрішнього виробництва забезпечує потреби споживачів газу зі східних і частково центральних регіонів країни. Інші регіони живляться переважно імпортним ресурсом, обсяги якого за звітний період зменшилися на 6% порівняно з минулим роком і на 43% — з 2021-м і становлять 336,5 тис. т.

Зі слів операторів ринку, збільшення балансу є суто формальним і може бути обумовлено зміною обсягів залишків. Реально ж продажі LPG 2024 року демонструють падіння.

Як повідомляв enkorr, початок цього року позначився збільшенням постачань російського газу в країну і боротьбою з ним Енергомитниці. Так, компанії Barter (термінал у Сокулці), BaltykGaz (Наревка), Pakar Jacek (Білосток) і Bialchem Group (Вулька-Добринська) відвантажували на ринок країни ресурс, значно дешевший (на $100+/т) за прозорий газ. Низька ціна стала вирішальним чинником для низки українських трейдерів, тому провайдери підозрілого газу змогли наростити обсяги відправлення ресурсу в Україну.

Нагадаємо, що з 12 березня митниця посилила перевірку газу, який потрапляв у країну через західний кордон, а саме почала вимагати сертифікат походження сировини. Це призвело до тимчасового припинення відвантажень газу в Україну з терміналів, що були помічені у перепаспортизації російського LPG. З невідомих причин дії митниці значно менше торкнулися Bialchem Group.

Водночас почав зростати імпорт європейського LPG з базисів компаній Tezet, AmeriGas Polska, Gaspol і Unimot.

У квітні з термінала у Сокулці, а в другій половині травня — й у Наревці знову розпочалися більш активні постачання газу в Україну. Згідно з документами, Barter відвантажує ресурс виробництва США, Норвегії і ЄС, але ціни на «європейський» газ виявляються нижчими, ніж в інших трейдерів. Крім того, газ походження ЄС активно відправляв Pakar Jacek, який також є великим покупцем російського LPG.

Найбільшими експортерами газу за 5 місяців цього року були Commercio Petroleo (входить в групу «БРСМ»), VPC Trade (постачальник «Західекотоп») і Bialchem Group, на частку яких припало майже 30% від загального імпорту LPG.

Географічно потоки імпортного газу в січні-травні розподілилися між двома найбільшими країнами відправлення — Румунією й Польщею — майже навпіл: 108,85 тис. т і 108,38 тис. т відповідно. Якщо постачання з Польщі порівняно з минулим роком через блокування польськими фермерами польсько-українського кордону в період із 9 лютого по 22 квітня зменшилися на 36%, то з Румунії, навпаки, зросли у 2,2 раза.

Страйк на західному кордоні позначився й на постачанні газу з Литви й Латвії. Обсяги імпорту СВГ із цих напрямків знизилися на 7% і 80% відповідно, до 47,8 тис. т і 9,4 тис. т.

Цього року трейдери розширили географію постачань газу порівняно з аналогічним періодом 23-го з 12 країн до 14-ти. До списку додалися Туреччина, Німеччина, Бельгія і Нідерланди. Водночас залишили Грузія й Естонія, на які припадало всього 3,4% від загального обсягу імпорту.

Останні місяці імпорт з Туреччини зростає: якщо у квітні постачання газу з цього напрямку становили 5,11 тис. т, то у травні — вже 9,73 тис. т.

Трійка лідерів серед українських імпортерів, порівняно з аналогічним періодом торік не змінилася. До неї потрапили «БРСМ-Нафта», «Західекотоп» і «Авантаж», які імпортували на ринок 48,5 тис. т, 36,3 тис. т і 30,8 тис. т газу відповідно.

Щодо загальної кількості імпортерів, то в середньому за п’ять місяців цього року вона майже не змінилася порівняно з 23-м і становить 135 компаній.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти