У початок

Азійські спотові ціни на СПГ тримаються на 6-тижневому максимумі

Азійський спотові ціни на скраплений природний газ (СПГ) минулого тижня не змінилися, утримуючи шеститижневий максимум понад $9США за мільйон британських теплових одиниць (мм БТЕ), оскільки попит з боку покупців продовжував підтримувати ціни.

За оцінками галузевих джерел, середня ціна на СПГ для травневих постачань у північно-східну Азію трималася на рівні $9,50/мм БТЕ, як і минулого тижня, що є найвищим рівнем з 9 лютого.

Попит зберігся через більш холодну, ніж зазвичай, погоду, що спричинило деякий попит на газ у північно-східній Азії, сказала Рихана Расіді, аналітик з газу й СПГ в аналітичній компанії Kpler.

Вона додала, що китайські гравці, ймовірно, чекають на подальше зниження цін, щоб заохотити більше купувати СПГ, і що недавній землетрус на Тайвані мало вплинув на ціни, оскільки ядерна інфраструктура не постраждала.

Представник тайванської державної енергетичної компанії CPC повідомив Reuters, що її два термінали імпорту СПГ не постраждали від землетрусу й працюють у звичайному режимі, а імпорт відбувається за графіком.

В Індії й Південній Кореї високі запаси на терміналах обмежують інтерес з боку покупців, але менші запаси в Японії сприяють певному попиту, сказав Семюель Гуд, керівник відділу ціноутворення на СПГ в агентстві з ціноутворення на сировинні товари Argus.

У Європі S&P Global Commodity Insights 4 квітня оцінило свій щоденний базовий рівень ціни на СПГ у північно-західній Європі (NWM) для вантажів, доставлених у травні на основі франко-судно (DES), у $8,14США/мм БТЕ, що є знижкою на $0,20 до ціни на газ на голландському хабі TTF.

Argus оцінив ціну доставки в травні в $8,10/мм БТЕ, тоді як Spark Commodities оцінив ціну доставки в квітні в $8,047/мм БТЕ.

«Європейські ціни на газ перебувають під тиском, оскільки температура зростає, і ми підійшли до кінця зимового сезону», — сказав Ханс Ван Кліф, головний економіст з енергетики PZ-Energy.

«З огляду на те, що запаси добре заповнені й очікуються великі потоки СПГ в Європу, ціни на активні місячні контракти впали».

Однак поява єгипетської газової компанії EGAS для постачань СПГ в Йорданію й очікування, що попит країни може сягнути приблизно 20 вантажів, підвищили перспективи конкуренції для європейських покупців за літні вантажі, які будуть завантажуватися з атлантичних терміналів, додав Good from Аргус.

Водночас спотові ставки СПГ в Атлантичному й Тихоокеанському регіонах упали другий тиждень поспіль, сказав аналітик Spark Commodities Касім Афган.

Атлантичний спот-курс знизився до $44,75 тис. на день 5 квітня, тоді як тихоокеанський спот-курс знизився до $47 тис. на день.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти