У початок

Азійські нафтопереробники очікують, що Саудівська Аравія у серпні знизить ціни на нафту

Азійські нафтопереробники очікують, що Саудівська Аравія знизить ціни на свою нафту, що постачається в регіон, у серпні, показало опитування Reuters, незважаючи на те, що найбільший експортер нафти пообіцяв поглибити скорочення виробництва в липні в рамках ширшої угоди ОПЕК+.

У червні Саудівська Аравія несподівано підвищила ціни на липневі вантажі, з’ївши маржу азіатських нафтопереробників.

Щоб підтримати світові ціни, які знижуються, зростанням процентних ставок і побоюваннями рецесії, виробник зголосився скоротити видобуток на 1 млн барелів на день (б/д) у липні на додаток до ширшої угоди ОПЕК+ щодо обмеження постачань до 2024 року.

Очікується, що державна нафтова компанія Saudi Aramco знизить офіційну ціну продажу (OSP) на сиру нафту Arab Light у серпні приблизно на 50 центів за барель порівняно з попереднім місяцем, згідно з опитуванням Reuters шести джерел нафтопереробки.

Липнева OSP на флагманський сорт досягла шестимісячного максимуму на $3 за барель вище середнього рівня котирувань Дубая й Оману.

«Саудівській Аравії потрібно знизити ціни, щоб відобразити ринкові зміни. За останні кілька місяців вони зайшли занадто далеко від реальності», — сказав один із респондентів.

Прибуток типового нафтопереробного заводу (НПЗ) в Сингапурі, який переробляє дубайську нафту, впав у середньому до $3,44 за барель у червні з $4,78 за барель минулого місяця.

Крім того, попит на серпневі вантажі, які надійдуть на азіатські нафтопереробні заводи у вересні, може впасти, оскільки деякі заводи збираються закрити на технічне обслуговування, кажуть респонденти.

Ціни на нафту в Саудівській Аравії, як правило, уважно відслідковують зміни базових місячних цінових спредів у Дубаї, але останніми місяцями вони розірвалися.

Unipec, торговий підрозділ найбільшого в Азії нафтопереробника Sinopec, а також один із найбільших у світі покупців саудівської нафти, минулого місяця продав надзвичайно великий обсяг сирої нафти з Близького Сходу через вікно Platts, платформу, яку використовує глобальне цінове агентство S&P. 

Продажі Unipec значною мірою зберегли середній червневий спред між першим і третім місяцями. Ціни в Дубаї незначно змінилися порівняно з попереднім місяцем, незважаючи на високий попит з боку PetroChina і Totsa, торгового підрозділу TotalEnergies.

Несподіване липневе скорочення видобутку в Саудівській Аравії й подальше підвищення цін під час пікового літнього сезону попиту спонукали деякі китайські державні нафтопереробні підприємства знизити запити на постачання, оскільки відновлення економіки №2 у світі після COVID загальмувалося.

Саудівська нафта OSP зазвичай випускається приблизно п’ятого числа кожного місяця й визначає тренд для цін в Ірані, Кувейті та Іраку, впливаючи на близько 9 млн барелів нафти, що прямує в Азію.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти