У початок

Азербайджан може збільшити експорт газу в Італію вдвічі

Постачання азербайджанського газу в Італію можна подвоїти, але для цього потрібно збільшити потужність Транс-Адріатичного газопроводу (TAP). Про це президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив на зустрічі з учасниками міжнародної конференції «Південний Кавказ: розвиток та співпраця», повідомляє «Бізнес.Цензор».

«Потужності газопроводу TAP може бути збільшено до 20 млрд кубометрів газу за рахунок встановлення додаткових компресорних станцій. Я не хочу зараз сильно вдаватися в технічні деталі, але для цього потрібно, щоб акціонери трубопроводу дійшли єдиної думки і ухвалили відповідне інвестиційне рішення. Зрозуміло, що розв’язати це завдання за один місяць не можна», – сказав Алієв.

Він зазначив, що зі збільшенням потужності газогону постачання газу в Італію може бути подвоєно.

«Це питання я обговорював і з прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі, і з міністром закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо», – заявив Алієв.

Зі слів Алієва, Азербайджан на 100% виконує взяті на себе зобов'язання з постачання газу в Грузію, Туреччину, Болгарію, Італію й Грецію.

Так, в Італію торік було експортовано понад 9 млрд кубометрів газу. «Ми плануємо свій експорт у рамках чинних контрактів, в яких зазначено конкретні обсяги і не видобуваємо додаткових обсягів, тому що може не бути країни для реалізації цього газу», – пояснив президент Азербайджану, повідомивши, що, крім Італії, Азербайджан отримав звернення і від інших європейських країн щодо збільшення постачань газу.

Як повідомлялося, очікується, що експорт азербайджанського газу в Італію 2022 року за довгостроковими й спотовими контрактами зросте до 9,5 млрд кубометрів з близько 7 млрд кубометрів за підсумками минулого року. У 2021 році Азербайджан експортував 19,2 млрд куб. м газу, зокрема понад 8 млрд куб. м – в Європу.

Раніше міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо заявляв, що влада країни планує протягом двох місяців знайти альтернативні джерела постачання, щоб замінити принаймні половину обсягів газу, що імпортується з росії.

Італія вважається однією з найбільш залежних від російського газу країн ЄС. Станом на кінець 2021 року частка рф у структурі італійського імпорту газу склала 43%. В свою чергу частка російського газу в енергетиці Італії складає 19%, що суттєво випереджає навіть Німеччину (12%). Ситуація ускладнюється тим, що на початку століття Італія закрила всі атомні станції і наразі дуже залежна від імпорту енергоресурсів. 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти