У початок

Асоціація газовидобувників вважає акцизний законопроєкт Геруса конструктивним

Також є російською мовою

Виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній України Артем Петренко вважає, що найбільш конструктивним варіантом зміни ставок акцизного податку на пальне є законопроєкт Андрія Геруса. Про це він заявив під час конференції LPG Ukraine 2020 року, передає кореспондент enkorr.

«Для наших видобувних компаній будь-яка ініціатива, яка була б підтримана, не повинна негативно відобразитися на маржі, яка на сьогодні в середньому становить 1 грн/л, і одночасно вирішила б ту диспропорцію між акцизами, яка є нині», – каже він.

За словами Петренка, з п'яти зареєстрованих у Раді законопроєктів, два – кардинальних, які пропонують залишити все як є, і один – радикальний, що пропонує повну уніфікацію ставок.

«Ми до вирівнювання, з погляду приватних компаній, досить обережно ставимося, оскільки, за нашими підрахунками, це негативно позначиться на обсягах реалізації й призведе до зниження ринку автогазу», – зазначив він.

Водночас золоту середину представник газовидобувників вбачає у проєкті, ініційованому головою Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрієм Герусом.

«Цей проєкт закону здається більш конструктивним. Він демонструє можливість, як наповнити бюджет і усунути диспропорцію, але і не зупинити ринок автогазу і дати розвиватися ринку бензинів», – говорить він.

«Це та ініціатива, яка не відштовхує, її можна взяти за основу для дискусій і пошуку компромісу», – резюмував Петренко.

Як повідомляв enkorr, найбільший український НПЗ «Укртатнафта» протягом останніх років веде боротьбу за збільшення ринку автомобільного бензину, який з 2014 року скоротився вдвічі через популярність скрапленого газу. З подачі компанії в Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується уніфікувати акциз на бензин, автогаз і ДП на рівні €139,5 за 1000 л.

У свою чергу Українська асоціація скрапленого газу через своїх парламентських лобістів на чолі з Ніною Южаніною зареєстрували законопроєкт, який передбачає фіксування співвідношення ставок акцизного податку на автогаз на рівні 25% від ставки акцизу на автомобільні бензини.

Компромісним експерти називають ще один проєкт закону, ініціатором якого є глава Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. Він пропонує зменшити акциз на бензин з €213,50 до €169,5 за 1000 л і підвищити акциз на СВГ з €52 до €124,50 за 1000 л. При цьому акциз на дизельне паливо залишити на поточному рівні – €139,5/1000 л.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти