У початок

And way down we go: імпортний LPG продовжує дешевшати

На початку червня українські компанії пригальмували закупівлі імпортного ресурсу на тлі слабкого попиту на ринку, а ціни на скраплений газ у Польщі, країнах Балтії й Румунії оновили цьогорічні мінімуми. Закордонні компанії називають поточні цінники збитковими, втім, продажі наразі ніхто не припинив.

Вартість автомобільних партій російського ПБТ на сході Польщі за тиждень зменшилася на 20-40 зл/т й становить 2 030-2 080 зл/т ($514-527/т). Трейдери зазначають, що автогаз продається добре, але через зниження ціни імпорту російського продукту протягом травня вартість гуртових партій на початку літа зменшилася. Проте у другій половині червня ситуація може змінитися. «Цього місяця на ремонт зупиняються «запсібнєфтєхім», «лукойл-ПНОС» та іркутська нафтова компанія. Це може вплинути на обсяги постачань і ціни», — зазначив один із трейдерів.

Ціни на російську суміш протягом тижня на білорусько-польському кордоні майже не змінилися. Вартість залізничних партій ПБТ на умовах DAP Брест станом на 4 травня становила $390-409/т.

На початку червня окремі польські постачальники знизили ціни на $10-15/т. Як наслідок, цінові пропозиції ПБТ для продажу в Україну з польських терміналів протягом тижня зменшилися до $585-630/т на умовах FCA. З урахуванням вартості транспорту до польсько-українського кордону автомобільні партії суміші здешевшали на $11-15/т, до $630-650/т. Постачальники відверто не в захваті від таких знижень. «Поточні цінові пропозиції для нас збиткові, але які варіанти?» — бідкається один із польських трейдерів.

Єдина втіха для трейдерів, які продають неросійський ресурс, – зменшення котирувань у північно-західній Європі. Після засідання ОПЕК вартість нафти на світовому ринку пішла вниз, потягнувши за собою ціни на газ. За тиждень пропан на умовах CIF ARA здешевшав на $19/т, до $502/т, бутан — на $29/т, до $426/т.

Ціни на пропан на початку червня у Польщі не зазнали суттєвих змін. Автомобільні партії російського продукту пропонуються за 2 360-2 430 зл/т ($597-616/т). Вартість американського пропану з урахуванням вартості доставлення до Малашевичів становить 2 770-2 920 зл/т ($701-739/т). Гуртові партії пропану у Гданську на початку літа здорожчали на $5/т, до $670-700/т.

Автомобільні партії ПБТ на балтійських терміналах протягом тижня здешевшали на $18-35/т. З урахуванням вартості транспорту до польсько-українського кордону ПБТ продукт, що їде з Литви й Латвії, коштує $619-660/т. Учасники ринку повідомляють про збільшення пропозицій підозрілого ресурсу з Латвії й Литви. Зокрема з термінала в Купішкісі пропонується газ із сертифікатами EUR.1, що має щільність 518-522 кг/м3, тоді як Мажейкяйський НПЗ наразі відвантажує продукт з густиною 543-549 кг/м3. Також викликає питання вартість ресурсу, яка нижча за ціни Orlen Lietuva. Наприкінці травня естонська фірма Megarevelis Group постачала з литовського Купішкісу газ за $503-522/т, тоді як із Мажейкяя минулого тижня розмитнювалися партії за $515-520/т FCA.

Ціни на залізничні партії ПБТ на початку червня зменшилися на $10/т, до $650-660/т. Газ у вагонах не витримує конкуренції з автомобільними пропозиціями, що позначається на постачаннях. Якщо у квітні частка імпорту газу з Польщі залізницею становила 57%, то в травні це лише 40%.

На півдні газ також продовжує дешевшати, хоча деякі постачальники намагалися утримати ціни. «Ніхто не буде понижуватися, у всіх є старі запаси, й ми продаємо у збиток», — сказав представник Bulmarket наприкінці травня. Але ринок диктує свої правила, тож газ дешевшає вслід за зниженням цін Sonatrach. На початку червня вартість автомобільних партій ПБТ у Галаці зменшилася на $5-20/т, до $605-610/т. У Мангалії суміш пропонується за $575-580/т, це на $30/т менше порівняно з кінцем травня.

Зі слів постачальників, профіцит газу відчувається всюди. «У Румунії доводиться конкурувати з заводським газом, який продається за $500-550/т, у Молдові — з польським продуктом», — зазначає трейдер з Мангалії. На початку червня на дунайські термінали надійшла лише одна партія газу обсягом 1 тис. тонн. Наступні вантажі очікуються 9-10 червня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти