У початок

АМКУ продовжить розгляд справи щодо «змови» мереж «Привату»

Також є російською мовою

Антимонопольний комітет (АМКУ) на своєму засіданні, яке заплановано на 30 березня, продовжить розгляд справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції компаніями групи «Приват», йдеться в повідомленні відомства.

В АМКУ нагадали, що справа ведеться відносно 1,6 тис. АЗС ТОВ «Виробничо-торгова фірма «Авіас», ТОВ «Торговий дім «Авіас», ТОВ «Пром Гарант Плюс», ТОВ «Альянс Еволюшн», ПАТ «Укртатнафта» і 169 операторів АЗС (зокрема ПАТ «Укрнафта» і ДП «Фірма «Укртатнафтасервіс»).

Як повідомляв enkorr, 13 липня 2018 р. АМКУ затвердив попередні висновки в рамках свого розслідування, згідно з якими 1 625 операторів АЗС групи «Приват» пропонується визнати винними в порушенні законодавства про економічну конкуренцію, а саме скоєнні узгоджених антиконкурентних дій. Їм може загрожувати штраф до 10% від обороту за 2017 р.. У разі «Укрнафти» це 2,69 млрд грн.

Попередні висновки в липні було спрямовано компаніям-відповідачам. Очікувалося, що остаточне рішення буде винесено до грудня 2018 р., але 13 листопада голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв звинуватив групу «Приват» у спробах блокувати і затягнути розслідування за фактом учинення ними узгоджених антиконкурентних дій.

У грудні минулого року Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, якими було заблоковано розслідування Антимонопольного комітету проти групи компаній, і спрямував справу на повторний розгляд.

Довідка enkorr

На сьогодні роздрібна мережа «Привату» складається з 1 540 заправок, що працюють під 11 брендами. Це найбільша консолідована мережа в країні. У низці регіонів вони займають понад 40% від загальної кількості АЗС. Наприклад, у Дніпропетровській області з 475 станцій 213, або 45%, працюють під брендами групи «Приват». У Запорізькій області ця частка становить 43%, в Сумській і Рівненській – 40%, в інших регіонах – від 20 до 25%.

Багаторічні спостереження показують, що АЗС групи «Приват» ведуть повністю синхронну цінову політику і забезпечуються нафтопродуктами з єдиного джерела – НПЗ «Укртатнафта».

Формально управління мережею АЗС «Привату» здійснюють понад 50 юридичних осіб, які змінюються з інтервалом в рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти