У початок

Американські НПЗ витримають конкуренцію з російськими нафтопереробниками у Латинській Америці

Нафтопереробна промисловість США розраховує зберегти конкурентну перевагу, експортуючи паливо до Латинської Америки, навіть незважаючи на те, що Бразилія почала імпортувати більше російського дизельного пального, за словами офіційного представника американського нафтопереробного лобі, повідомляє Reuters.

За даними Управління енергетичної інформації США, торік на Латинську Америку припадало близько 35% експорту нафтопродуктів США. росія заявила, що планує збільшити експорт нафтопродуктів у регіон, який не долучився до інших західних країн у санкціях, покликаних покарати москву за війну в Україні.

«Я не впевнена, що якість продукції, що надходить з росії... відповідатиме якості, яку шукають багато країн Латинської Америки», — сказала в інтерв’ю Сьюзан Гріссом, головний галузевий аналітик AFPM на щорічній зустрічі American Fuel & Petrochemical Manufacturers у Сан-Антоніо (Техас).

З її слів, латиноамериканським покупцям доведеться сплачувати підвищені витрати на російське паливо, оскільки воно доставляється здалека. Недороблена продукція й вакуумний газойль, які експортуються з росії, швидше за все, будуть відправлені в центри нафтопереробки, які все ще приймають російську продукцію, як-от Близький Схід і Малайзія, додала Ґріссом.

Згідно з даними EIA, експорт дистиляту мазуту в США 2022 року становив у середньому близько 1,3 млн барелів на день (б/д), що було нижче від допандемійного рівня, при цьому більшість експорту дистиляту мазуту спрямовувалося до Латинської Америки.

Згідно з даними трейдерів і Refinitiv Eikon, у лютому росія експортувала до Бразилії рекордну кількість дизельного пального.

«Я впевнений, що докладається великих зусиль, щоб знайти спосіб обійти санкції щодо продуктів», — сказав в інтерв'ю Джо Макмонігл, генеральний секретар Міжнародного енергетичного форуму (IEF), додавши, що «можна з упевненістю сказати, що ці санкції матимуть глобальні наслідки». 

Згідно з даними Refinitiv, у березні росія постачила близько 3 млн барелів чистих продуктів нафтопереробки до Центральної й Південної Америки порівняно з 1,3 млн рік тому.

Згідно з даними, Сполучені Штати планують доставити близько 13,5 млн барелів чистих паливних продуктів у ці регіони в березні цього року.

Відповідно до даних EIA, загальний експорт дистилятів із США залишається відносно незмінним порівняно з минулим роком.

Тим часом загальний російський експорт палива торік впав до рівня 2021 року, але з меншими доходами.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), загальний експорт з росії нафти і нафтопродуктів минулого місяця впав на 200 тис. б/д порівняно з минулим роком, до 7,5 млн б/д. Однак дохід росії від продажів у лютому склав лише $11,6 млрд порівняно з $14,9 млрд 2021 року, коли вона також експортувала 7,5 млн барелів нафти й нафтопродуктів на добу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти