У початок

Американські НПЗ наростили свої потужності на 100 тисяч б/д

Потужності з переробки сирої нафти в США станом на 1 січня 2023 року зросли на 100 тис. б/д і склали 18,1 млн б/д. Про це йдеться у звіті Управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго США, повідомляє Reuters.

Зростання забезпечило розширення НПЗ компаній Marathon Petroleum і Citgo Petroleum, також зросли потужності НПЗ ExxonMobil у Техасі (+250 тис. б/д), але вже у березні, після звітної дати EIA (1 січня).

Reuters нагадує, що в період коронавірусної пандемії потужності американських НПЗ знизилися на 5,4%, і вихід із локдаунів у 2021–2022 роках призвів до різкого зростання цін на бензини, ДП й авіапаливо. Нафтопереробка «знімала вершки», і президент Джо Байден неодноразово погрожував нафтопереробникам покаранням, вимагав збільшувати випуск нафтопродуктів, звинувачуючи їх у спекулятивній грі на паливному ринку.

Але поки що, здається, ситуація із загальним піднесенням ринків грає на руку демократам. До початку 2023 року найбільшим нафтопереробником із потужностями НПЗ 2,9 млн б/д для сирої нафти є Marathon Petroleum Corp., склавши 16% сукупних нафтопереробних потужностей США. На другому місці – Valero Energy Corp. із 2,1 млн б/д, або 12% загальнонаціональних потужностей з переробки.

При цьому найбільшим НПЗ у США є НПЗ у Порт-Артурі, яким керує Motiva Enterprises, «дочка» Saudi Aramco, його потужність – 626 тис. б/д. Другий за величиною НПЗ США — НПЗ Exxon у Бомонті (Техас), потім НПЗ Marathon у Герівіллі (Луїзіана) з потужністю з переробки сирої нафти 596 тис. б/д. Потужність НПЗ Citgo Petroleum Corp. у Лейк-Чарльзі (Луїзіана) складає 455 тис. б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти