У початок

Акціонери Arctic LNG 2 готуються до впливу санкцій США

Іноземні акціонери російського Arctic LNG 2 оцінюють наслідки включення його проєктної компанії до списку санкцій США минулого тижня. Санкції змусять акціонерів, серед яких є французька нафтогазова компанія TotalEnergies і японські й китайські покупці, згорнути транзакції й відмовитися від участі в проєктній компанії до 31 січня 2024 року, повідомляє Energy Intelligence.

Проєкт Arctic LNG 2 потужністю 19,8 млн тонн на рік є першим російським СПГ-терміналом, який потрапив у чорний список США.

російський незалежний «новатек», його контрольний акціонер, не прокоментував, чи буде він продовжувати запланований запуск першого поїзда проєкту продуктивністю 6,6 млн тонн на рік на початку 2024 року. Та навіть якщо проєкт буде завершено, спостерігачі ринку припускають, що продажі СПГ, ймовірно, будуть обмежені країнами, які не мають прямого зв'язку з фінансовою системою США, такими як Китай.

Завершення другої й третьої черги, заплановане на 2024 і 2026 роки відповідно, ускладнюється санкціями, хоча ключове обладнання для скраплення вже встановлено в росії, а «новатек» покладається на російських будівельних підрядників.

ЄС не вводив жодних санкцій проти російського СПГ, який в основному надходить у Європу з флагманського заводу СПГ «Ямал СПГ» компанії «новатек» через контракти на постачання з TotalEnergies та іспанською Naturgy, а також через спотові операції з європейськими трейдерами. Але санкції США повинні означати, що Європа не отримає обсягів від першої черги Arctic LNG 2 цієї зими.

У поточному стані TotalEnergies, швидше за все, втратить контракт на закупівлю майже 2 млн тонн на рік, що еквівалентно 10% від запланованого виробництва Arctic LNG 2 із трьох ліній. Минулого тижня французька компанія заявила Energy Intelligence, що оцінює потенціал наслідків нових санкцій США.

Японська компанія Mitsui заявила, що «уважно вивчить вплив» санкцій проти Arctic LNG 2. «Ми будемо дотримуватись законів і правил, включаючи санкції, вжиті міжнародним співтовариством, і вживатимемо відповідних заходів у співпраці з зацікавленими сторонами, включаючи уряд Японії», — сказали в компанії. Mitsui і японська Jogmec володіють 10% акцій Arctic LNG 2 через нідерландську компанію Japan Arctic LNG BV (J-Arc), 75% якої належить Jogmec і 25% — Mitsui.

Менш зрозуміло, що станеться з об’єднаними 20% акцій китайських державних нафтогазових компаній China National Petroleum Corp. і China National Offshore Oil Corp., які за контрактом вивозять майже 4 млн тонн на рік із трьох складів. Експерти кажуть, що Пекін може замінити цей дует організацією, яка менш схильна до ризиків від санкцій.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти