У початок

«Агро Газ Трейдинг» заробив на ОПЗ за рік близько $44 млн прибутку

Також є російською мовою

Давалець природного газу на Одеському припортовому заводі компанія «Агро Газ Трейдинг» (АГТ) заробила в 2020 році близько $44 млн (1,188 млрд грн). Таку оцінку зробили в Консалтинговій групі «А-95».

Розрахунок було зроблено, виходячи з щомісячної переробки 55 млн кубометрів газу з урахуванням експортних цін на карбамід, вартості імпортного природного газу, його транспортування і ставок на послуги ОПЗ з переробки, які протягом року зросли з 48 до 60 доларів за тонну карбаміду.

Згідно з розрахунками експертів, переробка газу була вигідна протягом усього року. Найбільш успішним був серпень 2020 року, коли оціночнмй прибуток давальця склав $6,9 млн. У свою чергу мінімальний результат було відзначено в січні 2020 року – $1,4 млн. У середньому по року щомісячний прибуток склав $3,7 млн ​​грн.

Оценочная прибыль ООО АГТ на переработке природного газа на ОПЗ в 2020 году, $ млн

Загалом із початку роботи АГТ як давальця на Одеському припортовому в серпні 2019 року її прибуток склав близько $72 млн (1,893 млрд грн за середнім курсом за аналізований період).

«Розрахунки допускають похибку в межах 5%, що обумовлено можливими відхиленнями цін на природний газ, який закуповувався давальцем за непублічними договорами з постачальниками ресурсу», – заявили в «А-95».

Одеський припортовий завод – найпотужніше хімічне підприємство України, яке на 100% належить державі. Ним керує Фонд держмайна. З огляду на велику кредиторську заборгованість завод змушений вдаватися до давальницької схеми завантаження сировиною. Влітку 2019 року давальцем ОПЗ стало маловідоме ТОВ «Агро Газ Трейдинг», що налічує вісім співробітників.

Протягом 2020 року було зроблено дві спроби провести новий конкурс з відбору давальця для ОПЗ, проте обидві було зірвано, і в результаті договір з АГТ було пролонговано. У конкурсах брали участь компанії «Укрнафтобуріння», ПП «ОККО Контракт», ТОВ «Торговий дім Сокар Україна», IBE TRADE CORP, MADDOX SA та інші. Третій конкурс, який повинен був визначити постачальника на 2021 рік, очікували до кінця 2020 року, але в підсумку його навіть не було оголошено. Менеджмент ОПЗ заявив, що провадить узгодження правил нового конкурсу з компаніями, які раніше заявляли про намір взяти в ньому участь, і обіцяв оголосити новий конкурс у січні 2021 року. Станом на 22 лютого 2021 року конкурс так і не було оголошено.

ТОВ «Агро Газ Трейдинг» було створено в 2016 році з мінімальним статутним фондом. Згідно з даними системи Youcontrol, фірма має на балансі один автомобіль і одну будівлю.

На думку директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, успіх «Агро Газ Трейдинга» пов'язаний із наявністю потужного адміністративного ресурсу.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти