У початок

ADNOC придбає 35% акцій водневого заводу Exxon у Техасі

Нафтовий гігант штату Абу-Дабі ADNOC придбає 35% акцій запланованого Exxon Mobil великомасштабного водневого заводу в Техасі, повідомили Reuters компанії 4 вересня.

Виробниче підприємство має на меті виробляти до 1 млрд кубічних футів водню з низьким вмістом вуглецю на добу, видаляючи близько 98% вуглекислого газу, йдеться в заяві, не розголошуючи вартість інвестицій.

Цей проєкт є частиною зусиль Exxon зі створення нового бізнесу, щоб заробляти гроші на скороченні викидів парникових газів іншими компаніями, які прагнуть декарбонізувати свою власну діяльність.

Виконавчий віцепрезидент ADNOC із низьких вуглецевих рішень і розвитку бізнесу Мікеле Фіорентіно сказав Reuters, що видобуток буде використовуватися для постачання «блакитного» водню або системі перероблення Exxon Mobil, або стороннім покупцям, підключеним до мережі трубопроводів на узбережжі Мексиканської затоки».

Як альтернативу, додав Фіорентіно, він може виробляти «блакитний» аміак, який буде використовуватися для постачання Північно-Східної Азії або Європи, які є двома основними центрами попиту.

З його слів, остаточне інвестиційне рішення щодо проєкту очікується приблизно в середині 2025 року або в другій половині наступного року.

Перше виробництво очікується 2029 року і, ймовірно, буде виведено на повну потужність протягом 12 місяців, залежно від попиту, додав він.

ADNOC «достатньо впевнений, що попит буде», зазначив Фіорентіно, додавши, що масштаб проєкту зробить його водень одним із найбільш конкурентоспроможних за ціною.

Він відмовився оприлюднити вартість проєкту, але зазначив, що вона обчислюватиметься мільярдами доларів.

Можна було б додати другий потяг такого ж розміру, «якби це мало сенс на ту мить», додав Фіорентіно.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти