В начало
Приватний сектор переходить на водневі технології

Приватний сектор переходить на водневі технології

Спецпроект

Енергетичний перехід – складний і тривалий процес, який аж ніяк не можна спростити до рівня одномоментної процедури. Для реалізації потужної довгострокової тактики потрібна багатовимірна стратегія підтримки, яка передбачала б кілька підходів до досягнення поточної кліматичної мети й навіть виходила б за її межі. Відповідальність лежить на численних учасниках цього процесу. Ба більше: іноді державний і приватний сектори мають об’єднувати свої зусилля задля досягнення спільної мети. До прикладу розглянемо, як енергетична компанія Shell прискорює перехід до стійкої енергетики.

Стратегія «Прискорюючи прогрес»

Shell була першим представником великої промисловості, яка підписала Данську кліматичну угоду, а також окреслила конкретні цілі, які виходять за рамки вимог угоди. У компанії зазначають, що ці вимоги цілковито відповідають їхній стратегії «Прискорюючи прогрес»:

1) до 2040 року перейти на постачання 100% вуглецево-нейтральної енергії для всіх видів автомобільного транспорту;

2) бути інвестиційним та інноваційним лідером у галузі розумних енергетичних рішень, таких як вітроенергетика й низьковуглецеве пальне;

3) посідати провідну позицію в розробленні стійких і кругових хімічних речовин і до 2050 року стати виробником високоякісного пального й хімічних речовин із нульовим рівнем викидів.

Варто зазначити, що впродовж 2020-2021 років компанія інвестувала майже 4 млрд євро в різні проєкти у сфері енергетичного переходу в Нідерландах. Ці ініціативи відповідають основам стратегії «Прискорюючи прогрес», оскільки передбачають досягнення нульових викидів, забезпечення вищого рівня життя, захист навколишнього середовища й створення акціонерної вартості.

В останні роки ці витрати було спрямовано на придбання зарядних пунктів для електромобілів (EV) в Іспанії з метою подальшого розвитку відновлюваної енергії, розширення вітрового господарства в Шотландії, щоб максимізувати економічний ланцюг постачань, а також на соціальні інвестиції в місцеві громади для розробки відповідних програм.

Водень

Упродовж останніх кількох років особливу увагу привертають водневі технології. Раніше Shell уже повідомляла про свій інноваційний підхід до водню. Все розпочалося з лабораторії в Амстердамі, де вперше було протестовано роботу сонячних панелей і невеликий електролізер для «зеленого» водню, який можна буде використовувати після утвердження сталої енергетики. Крім того, спільно з партнерами компанія розпочала будівництво загальнонаціональної водневої мережі. Наразі діють три пункти автозаправки воднем.

Виходячи з цього, компанія планує реалізувати декілька захоплюючих проєктів, які можуть змінити підхід до використання водню. За допомогою багатомільйонних інвестицій Shell планує побудувати найбільший у світі завод зеленого водню поблизу Роттердама – Holland Hydrogen I (HHI). За допомогою цієї технології завод очищатиме навколишні елементи води і повітря під час виробництва зеленої енергії, щоб отримати нульовий вуглецевий слід.

Крім того, компанія співпрацює з енергетичним хабом GZI Next Emmen, який має на меті підвищити стійкість галузі, включаючи офшорну вітроенергетику, електроліз, інфраструктуру й розвиток ринку.

Забігаючи наперед, зазначимо, що компанія встановила чіткі етапи отримання більшої кількості структурних інвестицій, особливо тих, які пов'язані з упровадженням Holland Hydrogen I та можливими інвестиціями в Holland Hydrogen 2 (HH2).

Розвиток водневих технологій в Україні

2020 року, коли ЄС презентував свою Водневу стратегію, головним пріоритетом було сприяння використанню водню під час електролізу води з відновлюваних джерел енергії. Однак для реалізації цієї стратегії потрібна велика кількість грошових і ресурсних інвестицій.

Повідомлялося, що Європа розглядає Україну як потенційного партнера з постачання водню, мотивуючи це тим, що країна має численні сприятливі вітрові й сонячні ресурси, а також простір для масштабного виробництва відновлюваної енергії. Для підтримки цієї енергетичної структури та альянсу між Україною і ЄС необхідні інвестиції як державного, так і приватного секторів. Однак найбільш критичною умовою є перемога України у війні з росією, яка наразі створює численні перешкоди у різних сферах.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти