В начало

За два роки податкове навантаження на літр пального зросло вдвічі

Загальна середня сплата податків на 1 літр реалізованого пального мережами АЗС збільшилася з 0,71 грн/л 2021 року, до 1,37 грн/л, за результатами 2023 року. Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму Telegram.

Він зазначив, що зокрема сплата податку на додану вартість (ПДВ) з кожного реалізованого літра пального зросла з 0,35 грн/л 2021 року до 0,57 грн/л за минулий рік.

«Дякую спільній роботі паливного ринку і податкової за позитивні новини на ринку палива», — прокоментував результати Гетманцев.

Разом із цим, він констатує збільшення показників податкової ефективності з ПДВ за останні роки від роздрібної й гуртової реалізації пального, а також його виробництва (див. граф.).

Нагадаємо, раніше Консалтингова група «А-95» провела дослідження рівня сплати операційних податків 2023 року найбільшими автозаправними мережами України у розрахунку на один літр реалізованого пального.

У п’ятірку лідерів рейтингу щодо податкового навантаження увійшли ОККО, Shell, AMIC, UPG і WOG з показниками 2,39 грн/л, 2,04 грн/л, 1,76 грн грн/л, 1,67 грн/л і 1,22 грн/л відповідно.

У другу половину ТОП-10 увійшли «БРСМ», Avantage 7, KLO, VST і Мotto (див. граф.).

На переконання директора «А-95» Сергія Куюна, підвищити ефективність збору податків з операторів ринку нафтопродуктів, які офіційно декларують безприбутковість або мінімальний прибуток, можна завдяки об’єднанню зусиль податківців і громадського сектору.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти