В начало

WSJ відзначає повернення США колишньої могутності на нафтовому ринку

Повномасштабна війна в Україні спровокувала стрибок експорту нафти з США до Європи, яка намагається уникнути купівлі російських нафтопродуктів, пише The Wall Street Journal.

«Експорт нафти знову став джерелом фінансового впливу й геополітичної могутності Штатів», — зазначається у статті.

За даними компанії з відстеження руху суден Kpler, з лютого 2022 обсяг середньомісячних морських перевезень вантажів на континент виріс на 38% порівняно з попереднім 12-місячним періодом. Танкери стали перевозити більше нафти в Німеччину, Францію й Італію, а також до Іспанії, яка за цей період збільшила закупівлі приблизно на 88%. 

Постачання нафти з Мексиканської затоки в Європу в січні Kpler оцінював на рівні 1,53 млн барелів на добу (б/д). Таким чином, ЄС останніми місяцями є більшим пунктом призначення для американської нафти, ніж Азія.

Сланцевий бум знову зробив США великим виробником нафти, а зростання експорту знаменує собою останню віху у відродженні країни як впливового гравця на енергетичному ринку після багатьох років послаблення.

«Америка знову зайняла домінуюче становище у світовій енергетиці з 1950-х років, — вважає історик енергетики заступник голови S&P Global Деніел Єргін. — Енергетика США зараз стає однією з основ європейської енергетичної безпеки».

Розрив у ціні між європейською і американською нафтою, що збільшується, перетворив трансатлантичні постачання на прибутковий бізнес для нафтотрейдерів й усе частіше спекулянтів, зазначає WSJ. Видобуток Великобританії і Норвегії на нафтових родовищах у Північному морі вже давно скорочується, що підтримує на високому рівні котирування марки Brent, які інвестори вважають основним світовим індикатором.

Водночас 2022 року США видобували близькі до рекорду 11,9 млн б/д, згідно з даними Міненерго країни. Рекордні обсяги виробництва прогнозуються цього і наступного року.

Це сприяє зниженню цін на американську нафту й збільшує різницю між котируваннями Brent і WTI, зазначає Гас Васкес із Argus Media.

Зимові шторми, що обрушилися на США, призвели до призупинення роботи низки нафтопереробних заводів, внаслідок чого багато хто з них не може переробляти стільки нафти, скільки зазвичай. Збій призвів до збільшення внутрішніх запасів, які на 9% перевищують середній показник за останні п'ять років. «Якщо ми не експортуємо ці барелі, нам нема чого з ними робити», — сказав Васкес.

Нафтотрейдери зазвичай вважали вартість WTI на $3-4 за барель нижче за Brent достатньою знижкою для покриття транспортних витрат на постачання у Європу й інших витрат. Цей спред різко збільшився після початку повномасштабної війни росії проти України, часом перевищуючи $10 за барель, оскільки економічний конфлікт між москвою й Заходом призвів до порушення судноплавних шляхів і збільшення попиту на танкери.

У п'ятницю, 24 лютого, цей спред складав $6,84 за барель, за даними Dow Jones Market Data. Ця різниця підштовхує все більше трейдерів до постачання нафти зі сланцевих регіонів країни, таких як Пермський басейн у Техасі, трубопроводами на узбережжі Мексиканської затоки, звідки вона експортується морем, пише WSJ.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти