В начало

Втрата російського доходу від нафти грає на руку вантажовідправникам і нафтопереробникам — ЗМІ

Західні санкції проти росії значно скоротили державні доходи від нафти і спрямували десятки мільярдів доларів на транспортні й нафтопереробні компанії, деякі з яких пов’язані з країною-агресором, пише Reuters.

Більшість осіб, які виграли від санкцій, перебувають у Китаї, Індії, Греції й Об’єднаних Арабських Еміратах, повідомили щонайменше 20 торговельних і банківських джерел агентства. Декілька з них частково належать російським компаніям.

Жодна з компаній не порушує санкцій, повідомили Reuters джерела, але вони отримали вигоду від заходів, розроблених Європейським Союзом і Сполученими Штатами, щоб зменшити доходи того, що вони називають військовою машиною президента рф.

Оскільки повномасштабна війна в Україні триває другий рік, розрахунки показують, що доходи росії впали, але обсяг експорту залишився відносно стабільним, незважаючи на санкції.

Станом на кінець січня російські нафтові компанії пропонували покупцям в Індії й Китаї знижки обсягом $15-20 за барель сирої нафти, стверджують принаймні 10 трейдерів, які беруть участь в операціях, і рахунок-фактура, яку бачив Reuters. Усі джерела попросили не називати їхніх імен через делікатність питання.

Крім того, згідно з даними 10 трейдерів в рахунком-фактурою, російські продавці також платили судноплавним компаніям $15-20 за барель за транспортування нафти з росії до Китаю чи Індії.

У результаті російські компанії отримували лише $49,48 за барель марки Urals у російських портах у січні, що на 42% менше, ніж торік, і лише на 60% від базової ціни на європейську марку Brent, повідомляє мінфін рф.

Для порівняння, американський експортер сирої нафти Mars, сорту, схожого на Ural, заплатить приблизно $5-7 за барель за доставку вантажу в Індію. Враховуючи знижку в $1,6 за барель порівняно з американською еталонною нафтою WTI, американський експортер отримуватиме близько $66 за барель у порту США, або 90% від еталонної ціни.

З видобутком на рівні 10,7 млн барелів на день (б/д) 2022 року й експортом сирої і нафтопродуктів у 7 млн б/д дисконт і додаткові витрати 2023 року призведуть до падіння доходів виробників на десятки мільярдів доларів. 

Глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль заявив у неділю, що обмеження ціни знизило дохід москви на $8 млрд лише в січні. Однак через те, що деякі втрачені доходи отримують російські фірми, точний вплив на прибутки виробників і держави важко визначити кількісно.

Крім того, окремі російські марки нафти, включно з тихоокеанською маркою ESPO, також коштують дорожче Urals.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти