В начало

Європейський газ дешевшає, оскільки тепла погода стримує попит – Bloomberg

Європейський природний газ здешевшав після двох днів зростання, оскільки не за сезоном тепла погода зменшує попит і послаблює занепокоєння щодо дефіциту взимку, повідомляє Bloomberg.

Ф'ючерси на постачання в грудні впали на 6,5%. Вищі за норму температури призвели до затримки нагрівання і дали змогу продовжити закачування газу в сховища, які вже заповнено більше, ніж зазвичай. Потужне надходження скрапленого природного газу й зниження споживання в промисловості також спричинили раптове перенасичення в Європі.

М'яка погода може зберігатися на більшій частині Європи до середини листопада, прогнозує синоптик Maxar. Хоча повні запаси забезпечать буфер на випадок неминучого зниження температури, відновлення запасів на зиму наступного року буде важчим через брак звичайних постачань із росії, яка скоротила постачання трубопроводами на континент.

Нещодавнє падіння цін на європейський газ може тривати недовго, вважає італійська енергетична компанія Eni SpA. «Це тимчасова ситуація, — сказав головний виконавчий директор Клаудіо Дескальці в Абу-Дабі. – 2023 року в нас проблеми, тому що 2023 року в нас не буде російського газу».

Нідерландський газовий контракт на грудень, еталонний показник для Європи, був на 5,5% нижчим і становив 131,70 євро за мегават-годину станом на 8:42 ранку в Амстердамі. Ціни майже в п’ять разів перевищують п’ятирічний середній показник для цієї пори року навіть після різкого падіння від максимумів серпня.

Політики намагаються вжити більше заходів, щоб захистити економіку від будь-якого подальшого різкого зростання цін. Європейська комісія має намір запропонувати обмежити ціни на газ за допомогою механізму динамічних цін, який може бути введено у дію вже цієї зими, щоб стримати нестабільні ціни на паливо. Але багато постачальників попереджають, що втручання в ціни може підвищити попит і спрямувати вантажі в інші місця.

Конкуруючі імпортери можуть залучити вантажі, які в іншому разі йшли б у Європу, пропонуючи лише на один цент більше, заявив міністр енергетики Катару Саад Аль Каабі в інтерв'ю Bloomberg TV. «Вільний ринок завжди найкраще рішення», — сказав він у неділю.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти