В начало

Європейська ціна на газ зросла на тлі витоку з балтійського трубопроводу

Ф’ючерси на європейський природний газ підскочили після виявлення витоку на трубопроводі в Балтійському регіоні, що викликало занепокоєння щодо безпеки інфраструктури і додало ризиків постачань із наближенням зими, пише Bloomberg.

Порівняльний контракт зріс на 9,7% і торгувався вище від 41 євро ($43) за мегават-годину в понеділок. Підозрюваний витік було виявлено рано в неділю в підводному трубопроводі, що з’єднує фінську й естонську мережі, який його оператори закрили на час дослідження проблеми.

Хоча нинішній інцидент наразі здається локалізованим, він підкреслює вразливість підводної інфраструктури після вибухів на сусідніх трубопроводах Nord Stream рік тому. З початком опалювального сезону в Північній півкулі все більше уваги приділяється будь-яким потенційним збоям у постачанні внаслідок минулорічної нестабільності енергетичного ринку, навіть якщо європейські запаси газу майже заповнені.

«Ціни на енергоносії, здається, занадто реагують на новини, що все ще виникають після кризи, незважаючи на те, що запаси в ЄС уже майже на 100%», — сказав Тім Партрідж, директор з енергетичних ринків консалтингової компанії Eyebright Ltd.

Газ також відслідковував зростання цін на сиру нафту, які різко зросли після смертоносної атаки на Ізраїль минулими вихідними. Вторгнення загрожує розпалити напруженість на Близькому Сході. Частина ізраїльського газу постачається в Єгипет, де є два заводи з виробництва скрапленого природного газу, які спрямовують частину палива в Європу.

Хоча балтійський ринок відносно невеликий, трубопровід, який постраждав від витоку, з’єднує новий плавучий імпортний термінал СПГ у Фінляндії з Естонією. Регіон значною мірою залежить від СПГ після скорочення закупівель російського трубопровідного газу, але газ становив лише 3,5% енергетичного балансу Фінляндії в першій половині цього року.

Станом на 11:31 ранку в Амстердамі газ у Нідерландах, еталонному показнику Європи, здорожчав на 9,3%, до 41,80 євро за мегават-годину. Британський еквівалент також підскочив.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти