В начало

Європейські НПЗ звітують про зменшення прибутковості перероблення нафти

Європейські нафтопереробні компанії TotalEnergies і Neste попередили про подальше зниження норми прибутку на тлі падіння попиту, сигналізуючи про кінець короткої ери зіркових прибутків, яка наступила за повномасштабним вторгненням росії в Україну.

TotalEnergies, найбільший європейський нафтопереробник, спостерігав квартальне падіння операційного прибутку свого нафтопереробного й хімічного бізнесу на 34% через нижчу норму прибутку від перероблення сирої нафти на таке паливо, як дизельне пальне, бензин і авіаційне паливо.

Його базовий європейський показник маржі нафтоперероблення впав на 37% у ІІ кварталі порівняно з першими трьома місяцями року.

Європейська нафтопереробна промисловість, яка тривалий час перебувала під тиском закордонних конкурентів, пожвавилася після початку розв’язаної росією повномасштабної війни в Україні після того, як Європейський Союз заборонив імпорт нафти з росії, яка була основним джерелом дизельного пального.

Проте запуск нових нафтопереробних заводів (НПЗ) в Африці й на Близькому Сході в останні місяці в поєднанні з уповільненням економічної активності в Європі відновив тиск на сектор.

Французька компанія, яка керує НПЗ в Європі, на Близькому Сході та у Сполучених Штатах, заявила, що очікує, що тиск на рентабельність триватиме в ІІІ кварталі.

«Глобальна маржа нафтоперероблення, яка різко знизилася з кінця І кварталу 2024 року, залишається під впливом низького попиту на дизельне пальне в Європі, а також нормалізації ринку після перебоїв у постачанні з росії», — заявили в TotalEnergies після звіту про падіння на 6% прибутку в ІІ кварталі.

Маржа нафтоперероблення нормалізується до рівня, який був до повномасштабного вторгнення росії в Україну, заявив генеральний директор TotalEnergies Патрік Пуйанн.

«Маржа повернулася туди, де вона була до останніх двох чудових років... Ми повернулися до реальності», — сказав Пуянн аналітикам.

Останніми тижнями BP, Shell і Exxon Mobil попередили, що нижча маржа нафтоперероблення вплине на результати ІІ кварталу, які вони опублікують наступного тижня.

Також очікується, що американські нафтопереробні підприємства повідомлять про різке зниження прибутків у ІІ кварталі після млявого літнього сезону.

Фінська нафтопереробна компанія Neste повідомила 25 липня про перші чисті збитки за десятиліття через зниження цін на дизельне й біодизельне пальне, а також запланований ремонт на НПЗ у Порвоо. Компанія також скоротила річну маржу відновлюваної енергії вдруге цього року.

«Невизначеність у світовій економічній перспективі й геополітична ситуація продовжує створювати волатильність ринку... на ринок нафтоперероблення продовжує впливати геополітична напруженість», – йдеться у звіті Neste.

У середу іспанська Repsol повідомила про різке падіння рентабельності перероблення нафти у ІІ кварталі порівняно з попередніми трьома місяцями через зниження цін на бензин і підвищення вартості сировини.

Після оприлюднення результатів аналітики RBC Capital Markets знизили рейтинг Repsol з перевищення, посилаючись на погіршення середовища.

Попри те, що ціни на сиру нафту продовжують підтримуватися скороченням видобутку групою виробників ОПЕК+, аналітики РБК відзначають, що «нове збільшення НПЗ і повільний попит на продукцію чинять тиск на маржу перероблення».

«Ми вважаємо, що прогноз, ймовірно, залишиться більш приглушеним до 2025 року, який фактично завершить надзвичайний багаторічний період для доходів Repsol від перероблення сирої нафти», — йдеться в їхній записці.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти