В начало

Європейські НПЗ втрачають ринок збуту у Нігерії

У європейських нафтопереробних заводів настають важкі часи — вони втрачають ринок збуту палива в Західній Африці. Причиною цього стала висока конкуренція з азіатськими нафтопереробниками й скасування субсидії на бензин президентом Нігерії Бола Тінубу, передає Reuters.

У липні відвантаження палива на експорт у хабі Амстердам-Роттердам-Антверпен склало 627 тис. тонн, тоді як торік у той же час воно сягало 1,5 млн тонн.

Останні кілька років європейські НПЗ спостерігають зниження прибутку — їх поступово потісняють конкуренти Близького Сходу, США й Азії.

«Життя начебто почало налагоджуватися після початку повномасштабної війни в Україні, коли на тлі страху виникнення дефіциту постачання палива прибуток у європейців пішов угору. Але потім ембарго на російські нафтопродукти, і ось росія вже рапортує про переорієнтацію своїх ланцюжків постачань не тільки в Азію, а й до Африки й Латинської Америки. До того ж, Азія бере російську нафту зі знижкою, а продукти нафтопереробки з неї відправляє по всьому світу», — пише агентство.

А у травні поточного року нову проблему європейським НПЗ підкинув президент Нігерії – скасував внутрішню субсидію на бензин. Ця субсидія дуже дорого коштувала уряду Нігерії, проте дозволяла місцевим закуповувати європейський бензин за пільговою ціною для подальшої контрабанди його по всій Африці з гарним прибутком. За оцінками розслідувачів, третина палива зі складів нігерійської держкомпанії NNPC йшла контрабандою за кордон.

Скасували субсидію — вигода від контрабанди зникла, адже ціни підтягнулися до ринку, та й попит на бензин одразу впав на 28%.

Історично Західна Африка й Північна Америка – основні ринки для європейських НПЗ. Скорочення попиту на бензин у Нігерії значно погіршить становище нафтопереробників у Європі: вони виробляють продукту більше, ніж використовується на внутрішньому ринку, що потребує гарного експорту. Але близькосхідні конкуренти не сплять і, швидше за все, продовжать тіснити європейців.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти