В начало

Венесуела залучає до видобутку нафти компанії з Європи

Іспанська й італійська компанії розробляють умови контрактів між своїми нафтовими підприємствами і державною компанією Petroleos de Венесуела SA (PDVSA), повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела, які побажали залишитися анонімними. Угоди може бути досягнуто до кінця року.

Repsol SA з Eni SpA прагнуть посилити операційний і фінансовий контроль над своїми підприємствами, сподіваючись наздогнати Chevron після того, як наприкінці минулого року американська корпорація отримала спеціальну ліцензію на відновлення видобутку у Венесуелі.

Минулого місяця французька Etablissements Maurel & Prom SA стала першою європейською компанією, яка підписала контракт із PDVSA після того, як адміністрація Байдена призупинила санкції проти Каракасу. Венесуела, як очікується, збільшить видобуток і спрямує більшу частину нафти на американські НПЗ. Це може допомогти стримати ціни на бензин у США, сподівається президент Джо Байден.

Проте президент Венесуели Ніколас Мадуро поки що не зробив практично нічого, щоб виконати свою частину угоди з США. Він ще не звільнив політичних в'язнів, що спонукало чиновників Байдена оцінити потенційну необхідність поновлення санкцій. Венесуела також посилює напруженість у відносинах із сусідньою Гайаною, сигналізуючи про свій намір надати ліцензії на розвідку у спірному нафтовому регіоні Ессекібо.

У листопаді Repsol відправила своїх представників у Каракас для перемовин щодо контрактів і вивчення нових варіантів забезпечення доступу до важкої нафти для своїх НПЗ в Іспанії. Перемовини, швидше за все, залежатимуть від компромісів, які дозволять збільшити виробництво як Repsol, так PDVSA.

Мадридська компанія також проаналізувала довгострокову заборгованість PDVSA за продаж нафти й газу. Сюди входять борги, накопичені PDVSA за продаж природного газу на офшорному підприємстві Cardon IV, яким Repsol керує у рівноправниму партнерстві з італійською Eni. Зі слів Рубена Переса, директора Chemstrategy, енергетичної консалтингової компанії в Каракасі, проєкт задовольняє майже третину потреби Венесуели у природному газі.

Eni управляє п'ятьма нафтовими підприємствами у Венесуелі, а Repsol – чотирма. PDVSA має понад 40 нафтових партнерств з іноземними й місцевими компаніями, деякі з яких призупинили діяльність через складний діловий клімат.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти