В начало

Великобританія розслідує порушення цінової «стелі» для російської нафти

Влада Великобританії ініціювала понад 50 розслідувань за підозрою в порушенні обмежень на вартість нафти, що експортується з росії. Але ніхто наразі не поніс покарання, пише BBC.

Згідно з даними, отриманими BBC від державних структур відповідно до закону про свободу інформації, Міністерство фінансів розпочало розслідування щодо 52 пов'язаних з Великобританією компаній, підозрюваних у порушенні цінової «стелі». Її було запроваджено у грудні 2022 року на рівні $60 за барель, і західні компанії можуть надавати страхові й фінансові послуги тільки тим трейдерам, що закуповують у росії нафту не дорожче за цю ціну.

За даними на серпень, 15 розслідувань було завершено, але жодних штрафів чи інших покарань не було. Ще 37 розслідувань, як і раніше, ведеться. Про які компанії точно йдеться, невідомо, але деякі з них можуть займатися морським страхуванням, пише BBC.

Розслідуванням потенційних порушень цінової «стелі» й інших фінансових обмежувальних заходів займається підрозділ Мінфіну Управління із застосування фінансових санкцій (OFSI). Зі слів Луї Вілсона, директора з розслідувань у секторі викопного палива антикорупційної організації Global Witness, компаніям, що потрапили під розслідування, «досить легко роздобути» документ, який позбавить їх проблем.

Навіть якщо компанія брала участь в операціях з транспортування російської нафти, проданої дорожче за $60 за барель, їй нескладно буде надати документи, які доводять зворотні факти, які Вілсон назвав «по суті, обіцянками, добровільними шматочками паперу».

Він вважає «просто разючим» те, що за результатами розслідувань, які завершилися, не було виписано жодного штрафу. Якби уряд «не дозволив британському бізнесу допомагати путіну наживатися, думаю, ми б побачили, як інші наслідують цей приклад», сказав Вілсон.

Мінфін заявив, що вживатиме заходів покарання у разі потреби й пояснив тривалі терміни розслідувань складністю таких справ.

У перші місяці своєї дії «стеля» допомагала обмежувати ціну на російську нафту: її продавали з великим дисконтом і коштувала вона значно менше як $60 за барель. Але потім росія почала застосовувати різні схеми. Так, нафту, що вирушала в Індію, за документами продавали в російських портах у межах «стелі», а в індійські порти вона надходила за набагато вищою ціною. Крім того, у західних страховиків не було реальних інструментів, за допомогою яких вони могли перевірити правдивість даних про вартість нафтових закупівель.

З часом росія сформувала «тіньовий» флот. Майже вся нафта тепер перевозиться танкерами, які не користуються західними страховками, констатувала у квітні 2024 оку. Міжнародна група клубів страхування відповідальності судновласників (International Group of P&I Clubs). Політика цінової «стелі» «представляється все більш непридатною, оскільки все більше суден і пов'язаних послуг переміщуються в область паралельної торгівлі», йшлося у відповіді на запит британського уряду про ефективність санкцій проти росії.

OFSI поки що призначило лише один штраф за порушення санкцій проти росії. У вересні його отримала компанія Integral Concierge Services, яка надає послуги персональних помічників, за те, що продовжувала працювати з росіянином, активи якого були заморожені у Великобританії. Вона зробила або отримала 26 платежів, пов'язаних із цією людиною.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти