В начало

Вартість танкерного перевезення нафти підскочила до максимуму за 25 років – Bloomberg

Танкери, які перевозять усе, від дизельного палива до бензину, переживають період зростання фрахту, якого не було принаймні 25 років, чому сприяє високий попит на паливо й збільшення дальності плавання після початку повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Танкери, що перевозять нафтопродукти, за останні 14 тижнів заробляли понад 40 тис. доларів на день, чого не спостерігалося з початку 1997 року, згідно з даними Clarkson Research Services Ltd., підрозділу найбільшого у світі суднового брокера.

Порушення торгових шляхів після запровадження санкцій проти росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну наприкінці лютого призвело до різкого зростання цін на нафту цього року. Тоді як ціни на нафту почали падати на тлі зростання побоювань з приводу рецесії, ринок танкерних перевезень на цю мить отримав вигоду з одного з найдефіцитніших ринків нафтопродуктів за всю історію спостережень. Аналітики кажуть, що подальша трансформація російських потоків може посилити сплеск фрахту наприкінці цього року.

«Ми перебуваємо у новій парадигмі, де ставки фрахту будуть вищими, – сказав Омар Нокта, провідний дослідник судноплавства в Jefferies LLC. – Я сказав би, що висока маржа переробки продовжуватиме підтримувати високу активність у сфері переробки, і тому ставки залишатимуться високими».

Санкції проти постачання російської нафти, які мають набути чинності наприкінці цього року, ймовірно, зроблять ринок нафтопродуктів ще жорсткішим, надавши додаткову підтримку танкерним ставкам, додав Нокта.

Щодо буму ставок фрахту на танкери, то середній денний заробіток перевищив 40 тис. доларів США протягом 14 тижнів. Цифри наведено згідно даних Clarkson Research Services, складених агентством Bloomberg.

Судноплавна компанія Scorpio Tankers Inc. з Монако повідомила про найбільший квартальний прибуток за останній місяць. Збільшення світового попиту на нафтопродукти й зниження переробних потужностей викликали сплеск морського експорту, тоді як збільшилися так звані тонно-милі — показник попиту, який множить кількість вантажу на відстань, на яку він доставляється.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти