В начало

Вантажі російського СПГ, що прямують у Китай, оминають Червоне море

росія почала переспрямовувати свої вантажі СПГ із Суецького каналу й використовує більш довгий маршрут до Китаю через мис Доброї Надії в Африці на тлі підвищеного ризику нападів хуситів у Червоному морі, згідно з даними LSEG, наведеними агентством Reuters у середу.

Довший маршрут з російського проєкту «ямал ЗПГ» до Китаю через Африку замість Суецького каналу збільшує час на дорогу для вантажів СПГ до пунктів призначення в Китаї й назад у росію приблизно на 10 днів, що призводить до прив'язки більшої кількості танкерів з СПГ на більш тривалі періоди перебування у морі.

Це посилює нещодавні труднощі найбільшого російського експортера СПГ – компанії «новатек», яка ще не розпочала постачання зі свого нового експортного проєкту «арктик 2 СПГ» через брак суден на тлі посилення санкцій США проти цього проєкту.

Два найбільші у світі експортери СПГ, США й Катар, на початку цього року припинили постачання через Червоне море і Суецький канал. Катар призупинив перевезення СПГ через Суецький канал у середині січня, але запевнив клієнтів і ринок, що його виробництво СПГ буде безперебійним, і Європі слід очікувати більших термінів доставки.

«Хоча поточні події в районі Червоного моря можуть вплинути на графік окремих постачань, оскільки вони йдуть альтернативними маршрутами, постачання СПГ з Катару контролюються нашими шановними покупцями», – заявили в QatarEnergy в січні.

Тепер росія також уникає Червоного моря, згідно з даними LSEG, цитованими Reuters. Згідно з оприлюдненими даними, кілька танкерів уже скористалися довшим маршрутом до Китаю, а судна, які доставили в грудні СПГ у Китай з Ямала через Суецький канал, зараз повертаються в росію через мис Доброї Надії.

Минулого місяця деякі танкери, які перевозили російське паливо, почали уникати маршруту через Суецький канал в Азію, оскільки дані відстеження руху суден показали, що оператори суден, які транспортують російські нафтопродукти, можливо, досягли терпимості до ризику проходження поблизу ракет хуситів у Червоному морі й затоці Аден.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти