В начало

В ОПЕК+ очікують на рекомендацію комітету зберегти поточні параметри операції – ЗМІ

Делегати ОПЕК+ очікують, що міністерський моніторинговий комітет (JMMC) порекомендує альянсу зберегти поточний рівень видобутку нафти, повідомляє агентство Bloomberg.

«Делегати ОПЕК+ заявили, що вони очікують, що на зустрічі наступного тижня міністерський моніторинговий комітет порекомендує зберегти рівень видобутку нафти незмінним на тлі відновлення світового попиту, що намітився... Вони чекають ясності щодо відновлення попиту в Китаї і впливу санкцій на постачання з росії», – пише агентство.

Моніторинговий комітет аналізує ситуацію на ринку й дає рекомендацію щодо параметрів нафтової угоди, а остаточні рішення приймає альянс на засіданні всіх глав делегацій. Наразі засідання JMMC відбуваються раз на 2 місяці, а всього ОПЕК+ – раз на півроку. Найближчі заплановано на 1 лютого і 4 червня відповідно. Але, як зазначав віце-прем'єр рф алєксандр новак, учасники альянсу готові будь-якої миті провести позачергову спільну зустріч, якщо потрібно відкоригувати ситуацію на ринку.

ОПЕК+ у травні 2020 року скоротив видобуток нафти на 9,7 млн барелів на добу (б/д) через падіння попиту на нафту, спричиненого пандемією. З серпня цього року альянс перейшов до фінального етапу виходу з цих скорочень, але з листопада знову скоротив видобуток — на 2 млн б/д від рівня, який був максимально можливим для серпня.

Своє рішення учасники угоди пояснили невизначеністю прогнозів світової економіки і, відповідно, перспективами зниження попиту на нафту. Так, наприкінці жовтня генсек ОПЕК Хайсам аль-Гайс повідомив, що ОПЕК+ прогнозує профіцит пропозиції на ринку нафти у четвертому кварталі 2022 року і на початку 2023 року, тому альянс і вирішив знову скоротити видобуток.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти