В начало

Усі казахстанські НПЗ завершили ремонт

Ремонтні роботи на казахстанських нафтопереробних заводах (НПЗ) завершено, всі НПЗ поетапно виходять на планову штатну продуктивність. Про це повідомив заступник голови правління національної компанії «КазМунайГаз» Дмитро Макєєв на брифінгу, передає  «Інтерфакс-Казахстан».

«Атирауський НПЗ повністю відновив технологічний режим після відключення електроенергії 3 липня. Всі параметри стабілізовані, вийшли на планову штатну продуктивність. ПНГЗ (Павлодарський нафтохімічний завод — ІФ) вийшов з випередженням на дві доби з ремонту. Далі йде поетапний запуск промислових об'єктів із виходом на штатну продуктивність», — сказав Макєєв.

За його словами, поетапний запуск установок на ПНГЗ триватиме близько двох тижнів. «Але уже почали виготовляти відповідні компоненти для випуску товарної продукції, відвантаження нормалізується», — пояснив він.

Також, додав він, завершено ремонт теплообмінника на Чимкентському НПЗ. «Зараз установку запущено, ведеться стабілізація технологічних параметрів. Ми очікуємо до кінця цього тижня повну стабілізацію роботи заводу», — пояснив Макєєв.

Він також повідомив, що на казахстанських НПЗ у січні-червні вироблено 2,6 млн т бензину.

«При плані близько 2,4 млн за фактом ми виробили 2,6 млн т. Це 107% від затвердженого плану Міністерства енергетики. У тому числі бензину марки Аі-92 при плані 417 тис. т випущено 449 тис. т», — сказав Макєєв.

Вироблено також 303 тис. т авіапалива і 2,7 млн т дизпалива.

«На сьогодні сформовано такі запаси: бензин марки Аі-92 — 280 тис. т, це 24 доби споживання, марки Аі-95 — 50 тис. т, або 19 діб споживання, дизель — 430 тис. т, це 26 діб споживання, авіаційний гас — близько 80 тис. т, це 42 доби споживання. На сьогодні є комфортні залишки», — сказав заступник голови КМГ.

«КазМунайГаз» є казахстанським оператором з розвідки, видобутку, переробки й транспортування вуглеводнів, що представляє інтереси держави в нафтогазовій галузі. 87,42% акцій компанії належать держфонду «Самрук-Казина», 9,58% — Національному банку Казахстану, 3% — free float.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти