В начало

Uniper виграв арбітражне рішення проти «газпрому» на $14 млрд

Німецька комунальна компанія Uniper виграла багатомільярдний арбітраж проти колишнього давнього постачальника «газпрому», що дозволило їй розірвати неактивні контракти на постачання газу й потенційно створило прецедент для подібних справ.

Це рішення фіксує знаменну перемогу Uniper, яку уряд Німеччини мав рятувати 2022 року після того, як «газпром» спочатку скоротив, а потім призупинив постачання, змусивши групу купувати замінні обсяги за захмарними цінами на спотовому ринку.

Він також розриває останні зв’язки, що залишилися в рамках десятирічного енергетичного партнерства між Берліном і москвою, яке раптово припинилося після повномасштабного нападу росії на Україну 2022 року.

В Uniper заявили, що рішення арбітражного суду в Стокгольмі від 7 червня, яке є частиною процесу, розпочатого компанією наприкінці 2022 року, дозволило їй розірвати чинні контракти на постачання газу, які юридично все ще діють, хоча газ не надходить.

Трибунал також присудив фірмі понад 13 млрд євро ($14 млрд) компенсації за обсяги газу, які не постачав «газпром» із середини 2022 року, коли російська державна група вперше скоротила обумовлені контрактом постачання.

Минулого місяця джерела повідомили Reuters, що арбітражний суд може дозволити Uniper припинити дію неактивних російських газових контрактів на 250 ТВт•год, окремі з яких діють до середини наступного десятиліття.

Скасування цих заходів усуне серйозний ризик перед запланованим поверненням Uniper на фондову біржу наступного року, повідомили тоді джерела.

«Це рішення забезпечує юридичну ясність для Uniper. Маючи право розірвання, яке ми отримали в рішенні арбітражу, ми припиняємо контракти з «газпром експортом», — повідомив генеральний директор Uniper Майкл Льюїс у заяві.

Присудження компенсації в першу чергу знаменує собою символічну перемогу для Німеччини, оскільки малоймовірно, що великі суми надходитимуть, повідомили Reuters минулого місяця юридичні джерела, що підтвердив Льюїс з Uniper.

«газпром експорт», експортне відділення російської компанії, успішно оскаржило справу в суді санкт-петербурга, який у березні постановив, що Uniper і дочірня компанія будуть оштрафовані на 14,3 млрд євро, якщо вони продовжать арбітраж.

Якщо якісь гроші надходитимуть, вони підуть уряду Німеччини, якому належить понад 99% Uniper.

Міністерство фінансів Німеччини, яке контролює державну частку в Uniper, заявило, що федеральний уряд не є стороною і не бере участі в арбітражному розгляді, додавши, що Берлін не мав впливу на оперативне управління компанією.

Розірвання контрактів усуває останній ризик, з яким зіткнувся Uniper у зв’язку зі своїм впливом на росію після того, як група списала своє фінансування в газопроводі Nord Stream 2, а також участь у своїй російській дочірній компанії Unipro.

Uniper також брав участь у перемовинах з пошуку рішення щодо продовження постачань газу через Україну до південно-східної Європи після того, як Київ оголосив у березні, що не продовжить транзитну угоду з російським «газпромом» після кінця цього року, повідомляє Bloomberg у понеділок.

Уряд Німеччини також бере участь у дискусіях між Єврокомісією й тими країнами, які все ще залежать від російського газу, заявив 11 червня міністр економіки Роберт Хабек.

«Я особисто до цього процесу дуже залучений», — сказав Хабек, додавши, що перемовини спрямовані на забезпечення безпечного постачання газу для південно-східної Європи без наповнення російської скарбниці.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти