В начало

«Укрнафта» за рік заробила більше, ніж за останні 19 років

За результатами 2023 року ПАТ «Укрнафта» заробила близько 28 млрд грн прибутку — це більше, ніж сумарний прибуток за попередні 19 років, які компанія перебувала під управлінням групи «Приват» Ігоря Коломойського.

Про це повідомив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн у своїй авторській колонці.

При цьому, як зазначає експерт, видобуток нафти й газу мінімально зріс, а ціна на нафту й газ впала у порівняні з 2022 роком дуже суттєво.

«Це говорить про єдиний рецепт успіху: Просто. Перестали. Красти», – вважає Куюн.

Разом з цим, він переконаний, що час швидких перемог для підприємства минув.

«Тепер – марудна робота з повернення виведених активів, вартість яких обчислюється десятками мільярдів гривень (вкрадена нафта та нафтопродукти), а також розвідка, буріння, видобуток, результат чого можна буде помацати лише за декілька років», — вважає він.

Експерт звернув увагу і на те, що Кабмін погодився залишити компанії велику частину прибутку за 2023 рік, щоб інвестувати у розвиток.

«Також гадаю, що «Укрнафта» – єдиний промінчик надії у токсичному смороді, який окутав Міноборони (націоналізація відбулась саме на користь військового відомства)», — зазначає він.

Він пояснив, що за фактом «Укрнафта» буквально рятує МО та ледве встигає перекривати помилки військових закупівельників.

«З кривою сплатою ПДВ? На вчора? Без прибутку? Так, звичайно, робимо! Скоріш за все, на якомусь етапі поява «Укрнафти» стала для декого в МО проблемою, бо проблем нема, а коли так, то немає й грошей», — пише Куюн.

Як повідомляв enkorr, за 2023 рік ПАТ «Укрнафта» перерахувало в бюджети різних рівнів понад 25,7 млрд грн податків.

Нагадаємо, на початку листопада 2022 року влада України на основі закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», а також низки наказів Верховного головнокомандувача ЗСУ прийняла рішення про примусове відчуження у власність держави акцій кількох стратегічно важливих підприємства, серед яких — ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта», які раніше контролювала група «Приват» та інші приватні акціонери.

7 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила це рішення.

Після цього у ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта» було змінено склад наглядових рад. Згодом керівником «Укрнафти» й «Укртатнафти» було призначено Сергія Корецького.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти