В начало

«Укрнафта» розпочала 3D-сейсмічні дослідження на заході України

ПАТ «Укрнафта» розпочало 3D-сейсмічні дослідження площі на заході України. Про це повідомляє директор компанії Серій Корецький на своїй сторінці в мережі Facebook. 

«Це перша в Україні 3D-сейсміка з використанням безпровідної системи реєстрації даних. І перша 3D-сейсміка для «Укрнафти» на заході України. А також перший подібний проєкт для компанії за останні 10 років!» – написав Корецький.

«Метод такий: потужні машини-вібратори працюють на поверхні, створюючи сейсмічні хвилі, що рухаються під землею. Хвилі відбиваються від різних порід з відповідними параметрами. Дані збираються на поверхні за допомогою розгалуженої мережі спеціальних датчиків-сейсмоприймачів, або геофонів», – пояснив очільник компанії.

Як з’ясувалося, датчики може бути під'єднано до дротів, це більш поширений, але не сучасний метод. Значно ефективніше використовувати сучасні безпровідні системи, особливо в складних поверхневих умовах, як-от у гористій місцевості.

Щоб провести роботи на 80 кв. км на площі «Укрнафти», спеціалісти використають 3 сейсмічні вібратори, вибухові джерела і 20 тис. датчиків-приймачів. Загалом до роботи буде залучено понад сто чоловік.  

Отримані дані, як УЗД-знімок для людини, дадуть змогу оцінити внутрішню будову перспективних горизонтів і зрозуміти, де і на яку глибину потрібно бурити нові свердловини.

«2023 року компанія запланувала розпочати ще одне таке дослідження – на сході України, за провідною технологією. А 2024-го «Укрнафта» планує використовувати безпровідні системи реєстрації даних і збирається дослідити близько 1000 кв. км площ на заході й сході», – додав Корецький.

Як писав enkorr раніше, «Укрнафта» через 10 років повернулася до проведення 3D-сейсморозвідки. 

Видання також повідомляло, що ПАТ «Укрнафта» вперше в своїй історії й загалом в Україні планує провести польові сейсморозвідувальні роботи за бездротовою (wireless seismic) технологією 3D МВХ МСГТ (метод відбитих хвиль – метод спільної глибинної точки).

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти