В начало

Українські журналісти задокументували торгівлю СПГ Польщі з росією

На кордоні між Польщею і росією відбувається жвава торгівля російським скрапленим природним газом. Про це заявив редактор видання Rayon.in.ua Юрій Конкевич на телеграм-каналі НСЖУ SPILKA News.

Як розповів Конкевич, йому й відеооператору видання Олександру Пілюку вдалося побачити й зафіксувати на камеру, як російський скраплений газ потрапляє в Польщу.

Конкевич повідомив, що виконуючи редакційне завдання, вони з оператором опинилися у польському місті Бранево, розташованому поблизу Балтійського узбережжя за 6-7 км від росії. Тамтешній польсько-російський КПП «Бранево–Мамоново» закрито, проте, як зазначає журналіст, не працює тільки пасажирська його частина – на вантажній станції вирує бізнесове життя.

«Жодного блокпоста польських фермерів там ми не зустріли, натомість побачили вагони РЖД — «руской желєзной дороги», – повідомив Конкевич, додавши, що побачили також багато цистерн, на яких є написи «СПГ», «сібур», «інк», а також Texol, які можна добре роздивитись на відео.

Як відомо, нафтогазова компанія «сібур» належить російському «новатеку», який, у свою чергу, є власністю наближених до російського президента владіміра путіна олігархів лєоніда міхєльсона і геннадія тімченка.

Власником «іркутской нєфтяной компанії» є російський мільярдер ніколай буйнов, і саме «інк» у 2022-2023 рр. налагодила роботу великого СПГ-проєкту, а компанія Texol – це казахстанський перевізник СПГ.

«Польська поліція затримала нас і вилучила майно, не повідомила консула, не дала можливості зателефонувати до України, а Агенція внутрішньої безпеки (аналог української СБУ – ред.) назвала особами, які загрожують національній безпеці Польщі, й депортувала», — розповів Конкевич, уточнивши, що «причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти занадто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме — російські вагони скрапленого газу».

Як зазначається, двох журналістів українського інформаційного агентства Rayon.in.ua, які проводили розслідування масштабів торгівлі Польщі з росією, затримали 7 березня під час фіксації перетину кордону вантажними автомобілями між калінінградською областю рф й Польщею.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти