В начало

Україна не планує продовжувати транзит російського газу

Україна заявила 17 березня, що не планує продовжувати п'ятирічну угоду з російським «газпромом» про транзит російського газу в Європу або підписувати іншу, повідомляє Reuters.

Попри вторгнення москви в Україну 2022 року, російський газ усе ще транспортується через країну в Європу, де країни працюють над заміною палива, що походить з росії, альтернативними постачаннями й відновлюваною енергією.

Відповідно до угоди, укладеної між москвою й Києвом 2019 року, росія платить Україні за експорт газу в Європу через свою трубопровідну мережу. Термін дії угоди закінчується в кінці грудня 2024 року.

«Я можу підтвердити, що ми не плануємо укладати додаткових угод або продовжувати цю (чинну) угоду», — заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Торішній стрес-тест української газотранспортної системи й підземних сховищ газу довів, що її газова система «може функціонувати без транзиту», — сказав він у заяві.

Наявність достатньої кількості газу під тиском у трубопроводах є необхідною умовою для гарантування постачань газу, і стрес-тест повинен був переконатися, що українські споживачі отримають паливо, якщо воно більше не надходитиме з росії у Європу.

У москві заявили, що росія використовуватиме альтернативні маршрути й морський транспорт для постачань скрапленого природного газу (СПГ), якщо Україна не продовжить угоду на викориистання газопроводу.

У січні віце-прем'єр-міністр росії алєксандр новак заявив, що москва готова вести перемовини з Європейським Союзом про постачання природного газу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти