В начало

УГВ планує 2023 року розпочати буріння двох горизонтальних свердловин

АТ «Укргазвидобування» планує 2023 року почати буріння двох горизонтальних свердловин, повідомив генеральний директор компанії Олег Толмачов.

«Перші дві ми почнемо бурити вже цього року. Результати від них побачимо 2024 року. Ми працюємо над технологічним дизайном таких свердловин», — сказав він в інтерв'ю виданню NV, передає «Інтерфакс-Україна».

З його слів, для горизонтального буріння будуть потрібні додаткові насоси й інші точкові моменти, а також імпорт певних технологічних рішень. «Але 85-90% обладнання, яке буде використане в цьому процесі, вже працює в «Укргазвидобуванні», — уточнив Толмачов.

CEO УГВ оцінює вартість буріння вертикальної свердловини завглибшки 4 000 м близько $5 млн, тоді як горизонтальна свердловина коштує понад $25 млн.

«Але останні дають змогу отримувати високі дебіти газу навіть зі щільних колекторів. Зараз в Україні така ситуація, яка була в США й Канаді наприкінці 90-х. Наші родовища виснажені більш ніж на 80%. Саме тому нам доводиться бурити такі нетрадиційні свердловини, які дорожчі й технологічно складніші. Але вони дають набагато більше газу», — сказав він.

Толмачов вважає інвестування в газовидобуток в Україні привабливою історією, оскільки в Європі ціна на газ у 5-6 разів вища, ніж у США.

«При цьому українські проєкти схожі на ті, з якими працюють інвестори в США, Канаді, Саудівській Аравії. Але у нас за економічними показниками вони мають виглядати набагато сильніше. Тож іноземним партнерам, гадаю, буде цікаво долучатися до видобутку українського газу», — зазначив. він.

Зі слів Толмачова, компанія підписала протоколи про наміри з двома компаніями з Північної Америки, з якими буде проведено консультації, як адаптувати американські технології до українських реалій і технічних питань.

«Також ми працюємо над тим, щоб отримати доступ до різних грантів і фондів у США і ЄС, які вони виділяють для України. Мета – одразу після перемоги уявити готову історію, фінансову модель зі зрозумілим механізмом розробки родовищ, щоб іноземні компанії могли інвестувати в український газовидобуток», — пояснив Толмачов.

Як повідомлялося, «Укргазвидобування» має на меті збільшити власний видобуток природного газу на 1 млрд куб. м 2023 року – до 13,5 млрд куб. м.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти