В начало

Уганда планує передати Vitol ексклюзивну угоду про постачання нафти

Уганда планує передати ексклюзивні права на постачання всіх нафтопродуктів підрозділу глобального енерготрейдера Vitol і припинити систему, яка постачає нафтопродукти через сусідню Кенію. Про це з посиланням на заяву міністра енергетики Уганди пише Reuters.

Паливні компанії в східноафриканській країні, що не має виходу до моря, закуповують свої товари через афілійовані фірми в Кенії, які імпортують продукцію від їхнього імені через порт «Момбаса».

Ця система, на яку припадає 90% імпорту палива в Уганду, наражає її на збої в постачанні й високі ціни на насоси, заявила міністр енергетики країни Рут Нанкабірва.

«UNOC і Vitol Bahrain EC домовилися про п'ятирічний контракт, і партнер (Vitol) фінансуватиме бізнес, надаючи оборотний капітал», – сказала вона пізно у вівторок.

За даними центрального банку, 2022 року Уганда імпортувала нафтопродуктів на $1,6 млрд.

Кабінет міністрів країни схвалив зміни до закону про нафту, які дозволять Vitol здійснювати ексклюзивні постачання для державної нафтової компанії Уганди (UNOC), сказала міністр.

У свою чергу UNOC продаватиме продукцію операторам АЗС.

Щоб гарантувати безпеку постачань для Уганди, Vitol і UNOC створять «буферні запаси» в Уганді й сусідній Танзанії, зазначила Нанкабірва.

Законодавчі зміни, які підтримають угоду, було представлено на затвердження парламенту у вівторок, додала міністр, не назвавши дати парламентського голосування.

Vitol і UNOC уже підписали контракт, і перші ексклюзивні постачання державній фірмі очікуються в січні, повідомив речник Міністерства енергетики країни.

Зі слів Нанкабірви, використання кенійських імпортерів «виявило вразливість Уганди у постачанні, коли угандійські роздрібні компанії вважалися другорядними, коли виникали перебої з постачаннями», що вплинуло на роздрібні ціни.

У березні Кенія уклала угоду з Saudi Aramco, Національною нафтовою компанією Абу-Дабі й Національною нафтовою компанією Еміратів, перейшовши від системи відкритих тендерів, за якою місцеві компанії щомісяця подавали заявки на імпорт нафти.

Орган регулювання енергетики й нафти Кенії не прокоментував зміни, запропоновані Угандою.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти