В начало

У жовтні нафтогазові доходи росії зменшилися на 2% — CREA

У жовтні нафтогазові доходи росії зменшилися на 2% порівняно з вереснем. Це другий за величиною показник цього року, йдеться у щомісячному звіті Центру дослідження енергії та чистого повітря (CREA).

Порівняно з вереснем місячні доходи росії від експорту викопного палива в жовтні знизилася на 2%, або на 16 млн євро на день.

Найсуттєвіше скоротився морський експорт нафтопродуктів, на 19 млн євро на добу, або на 7%. Зменшення надходжень відбулося через обмеження на експорт цих продуктів.

Морська й трубопровідна сира нафта, з іншого боку, зросла на 7 млн євро на добу (+3%) і на 5 млн євро на добу (+4%) відповідно.

Збільшення місячних доходів від СПГ на 10% (4 млн на день) можна пояснити зростанням експорту в Азію (8%) і Європу (27%).

Експортні доходи від СПГ зросли на 10%, або на 4 млн євро на день, це пов’язано зі зростанням постачань в Азію (+8%) і Європу (+27%).

Китай був найбільшим імпортером російського викопного палива. Також великими покупцями у жовтні були Індія, Туреччина, ЄС і Сингапур.

Місячний дохід від експорту російської сирої нафти в Китай незначно збільшився на 4%, причому помітна частка імпорту припадає на нафтову суміш ESPO.

Щомісячні доходи росії від морських постачань сирої нафти в Індію зросли на 17% — близько 500 млн євро.

У CREA вважають, що встановлення обмеження на сиру нафту на рівні $30 за барель могло б скоротити доходи росії на 52% (7,82 млрд євро) тільки в жовтні. Якби цей ліміт було встановлено після введення санкцій проти російської нафти в грудні 2022 року, доходи росії від експорту нафти могли б скоротитися майже вдвічі — 59 млрд євро (-49%). Зменшення граничної ціни призведе до дефляції й змусить росію видобувати більше нафти, щоб компенсувати падіння ціни, йдеться в звіті.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти