В начало

У вересні трейдери очікують зростання попиту на газ у Польщі

Наприкінці серпня темпи зростання цін на скраплений газ на західних базисах постачань прискорилися. Цього тижня автомобільні партії ПБТ зі східних терміналів Польщі здорожчали на $27-38/т, до $662-734/т.

Польський ринок поступово наповнюється більш дорогим ресурсом, що штовхає ціни догори. «Схоже, що у вересні на внутрішньому ринку ми непогано підростемо у ціні», — каже один з українських імпортерів, коментуючи ціни пропозицій, які він отримав цього тижня. Протягом тижня залізничні партії ПБТ на умовах DAP Брест зросли на $3/т, до $387/т. Котирування пропану у північно-західній Європі при цьому збільшилися на $5/т, до $512/т CIF ARA.

Високі ціни в Польщі будуть підтримуватися також за рахунок сезонного зростання попиту. Наступного тижня закінчуються літні канікули, а аграрні компанії починають збільшують закупівлі газу для сушіння зерна. «Восени в нас завжди зростає попит на газ, це відбувається щороку», — каже один із польських трейдерів.

Ціни на ресурс із балтійських ГНС протягом тижня зросли на $8-24/т, до $655-718/т. Учасники ринку повідомляють, що продукт на латвійських і литовських базах не завжди є в наявності. Крім того, в української митниці часто виникають питання до документів при постачаннях із балтійського напрямку.

Цього тижня жодна з компаній не повідомила про укладання нових угод на постачання скрапленого газу залізницею. Проте імпортери кажуть, що під час спілкування з постачальниками обговорюється рівень не нижче за $700-710/т DAP Ізов.

На півдні ціни на скраплений газ поки що зберігаються на незмінному рівні. Компанія Bulmarket повідомила, що відвантажує автомобільні партії продукту за $640-650/т. Українські покупці кажуть, що румунські постачальники обмежують продажі. «Ймовірно, це пов’язано з затримками надходжень продукту на термінали через щільний трафік на річкових шляхах», — припустив один з імпортерів.

У чорноморських портах «Мідія» і «Констанца» автомобільні партії пропан-бутанової суміші пропонуються за $605-615/т, але українські компанії не поспішають укладати угоди. Зі слів трейдерів, оформлення постачань газу з чорноморських базисів Румунії на українській митниці можуть зайняти багато часу, навіть якщо всі документи в порядку.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти