В начало

У ЄС заявили про плани вдвічі скоротити імпорт газу з росії

ЄС скоротить імпорт російського газу 2023 року до 45 млрд кубометрів, випливає зі звіту про стан Енергетичного союзу. За підрахунками Єврокомісії, частка газу з росії в європейському імпорті впала з 45-50% у минулі роки до 15%, зазначено у звіті, опублікованому на сайті ЄК.

ЄС різко скоротив свою залежність від російського викопного палива, вважає Єврокомісія. Вона нагадала, що блок поступово відмовився від імпорту вугілля, скоротив імпорт нафти на 90%. Імпорт газу за останні роки було скорочено зі 155 млрд куб. м 2021 року до 80 млрд куб. м 2022-го, повідомляє ЄК. Щоб замістити російський газ, ЄС збільшив імпорт із США й Норвегії. Загальна частка російського газу в європейському імпорті впала з 45-50% у минулі роки до 15% зараз, а частка газу, що транспортується через трубопровід, опустилася нижче за 10% із січня 2023 року, зазначено в доповіді.

Європейські газосховища заповнено більш ніж на 98% напередодні зими, заявила Єврокомісія. За даними Gas Infrastructure Europe, цей обсяг досягає 99%, що дає країнам буфер проти можливих потрясінь у постачанні, пише Reuters.

Найгірші наслідки кризи позаду, але підстав розслаблятись немає, вважає Єврокомісія. На її погляд, енергетичні ринки все ще вразливі, субсидії на викопне паливо збільшилися, інфляція залишається високою, і необхідно захистити критично важливу інфраструктуру, зокрема від саботажу. У довгостроковій перспективі ЄС потрібно забезпечувати доступну й надійну енергію для домогосподарств і зміцнювати конкурентоспроможність у промисловості й економіці, зазначають у ЄК.

Частка росії у міжнародній торгівлі газом до 2030 року знизиться до 15% проти 30% 2021 року, спрогнозували аналітики Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). росія пішла з газових ринків Європи й Північної Америки після того, як розпочала повномасштабну війну проти України й переспрямувала постачання в інші країни, в основному Китай та Індію. Як вважають аналітики МЕА, до 2030 року частка росії на газовому ринку скоротиться вдвічі, а доходи від експорту газу впадуть з близько $100 млрд 2021 року до $40 млрд.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти