В начало

У лютому українські компанії зменшать закупівлі газу на півдні

На початку лютого в Україні все ще відчувається профіцит скрапленого газу. Проте на ринку з’явилися передумови для зростання цін.

По-перше, за підсумками січня обсяги імпорту продукту скоротилися приблизно на 20% (-20 тис. тонн), що сприяє скороченню запасів в країні.

По-друге, значне зростання цін Sonatrach у лютому відсікає південь як напрямок постачань скрапленого газу. Врешті високий попит на ресурс, що пропонується з балтійських ГНС на східних терміналах Польщі, дозволяє тутешнім трейдерам підняти ціни, оскільки навіть з урахуванням здорожчання їхні комерційні пропозиції залишаються поза конкуренцією.

Цього тижня українські компанії провадили перемовини щодо закупівель скрапленого газу з постачаннями у лютому. Кілька покупців повідомило enkorr про зростання цін за угодами, що укладалися з балтійськими постачальниками. Автомобільні партії ПБТ на латвійських і литовських ГНС здорожчали на $2-27, до $485-540/т і $520-560/т відповідно, що з урахуванням доставки до українського кордону становить $640-710/т. «На електронних торгах, що відбулися цього тижня, український ресурс здорожчав приблизно на 1 500-1 600 грн/т. Продавці російського газу вміють рахувати гроші так само, як і ми, тому ціни в Балтії зростають», — коментує ситуацію трейдер з Полтави. Слід зазначити, що котирування ПБТ на білорусько-польському кордоні протягом тижня зросли на $20, до $425-430/т.

На східних терміналах Польщі автомобільні партії ПБТ здорожчали на $5-27. За даними еnkorr, ціни на автомобільні партії ПБТ на польських терміналах з урахуванням витрат на транспортування до українського кордону збільшилися до $635-693/т. «Ціни на скраплений газ зростають. Відчувається, що постачальники хочуть заробити більше грошей, оскільки почали притримувати обсяги для реалізації», — каже польський трейдер.

Учасники ринку повідомляють, що цього тижня польські трейдери пропонували залізничні партії пропан-бутанової суміші неросійського походження за $820-870/т на умовах DAP Ізов, однак жодна з компаній не підтвердила укладання угоди за такими цінами. Проте було продано партію 500 тонн за ціною $775/т DAP Ізов.

Зі слів учасників ринку, на початку лютого вартість скрапленого газу на румунських базисах поки що не зазнала суттєвих змін попри зростання цін Sonatrach. Нагадаємо, у лютому алжирська компанія підвищила ціну на пропан до $720/т (+$160 до рівня січня), на бутан — до $640/т (+$60). ПБТ у Галаці цього тижня пропонується за $815-820/т, у Мангалії — за $750/т на умовах самовивозу. «Ціни на газ не змінились, бо компанії досі продають січневі обсяги. Підвищення цін можна очікувати приблизно з 10 лютого», — розповідає трейдер, який продає газ у Галаці. Співрозмовник додає, що ціна на дунайському терміналі зросте щонайменше до $850/т.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти