В начало

У кремлі заявили про «збої в оплаті» за газ

Російський президент владімір путін заявив, що «спостерігаються збої» в оплаті за постачання російських енергоресурсів до країн, які сама росія назвала «недружніми», тому що вони не підтримують її нападу на Україну.

Ця заява прозвучала на нараді, присвяченій нафтогазовому сектору, повідомляє російське ІА «Інтерфакс».

«Банки з цих «недружніх» країн затримують переказ платежів. Нагадаю, що вже поставлено завдання перевести розрахунки за енергоресурси на національні валюти, поступово відходити від долара і євро», – сказав путін.

Як відомо, путін 31 березня підписав указ про переведення розрахунків за природний газ із т.зв. «недружніми» країнами у рублі. Згідно з цим документом, покупцям російського газу потрібно буде відкривати рублеві рахунки в російських банках для оплати постачання газу з 1 квітня.

А минулого тижня агентство Bloomberg із посиланням на джерело повідомило, що Єврокомісія надала країнам ЄС аналіз згаданого указу путіна про оплату російського газу в рублях і попередила, що його виконання порушить антиросійські санкції.

Крім того, запропонований росією формат розрахунків передасть повний контроль за ними російській владі через її центральний банк з огляду на те, коли угоду буде завершено і в який момент покупця буде звільнено від зобов'язань. Це також дало б росії контроль за обмінним курсом, яким кремль міг би маніпулювати у своїх інтересах, повідомляє «Бізнес.Цензор». 

 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти