В начало

У Франції планують відновити постачання пального на АЗС наступного тижня

У Франції кризу з постачанням пального на заправки на тлі страйків, що тривають, на НПЗ TotalEnergies і Esso-ExxonMobil буде подолано протягом наступного тижня. Про це повідомив президент держави Еммануель Макрон.

«Ситуація нормалізується протягом наступного тижня. Це соціальний конфлікт між керівництвом і співробітниками на двох підприємствах. І я закликаю обидві сторони до відповідальності. Угоду з Esso-ExxonMobil було підписано. Прем'єр-міністр заявила про те, що страйк буде припинено, і я підтримую це тому, що є люди, які завжди готові піти ще далі. Ця ситуація неприйнятна», — сказав Макрон у середу.

Президент відкинув звинувачення в тому, що уряд мав запобігти посиленню ситуації. «Ми завжди думаємо, що все залежить від президента й від уряду. Кожен має бути на своєму місці й брати на себе відповідальність. Є підприємство, його керівник та акціонери, є співробітники. Ніхто не повинен втручатися в цей соціальний діалог. Але я виступаю за діалог, а не за блокування держави», — заявив він пресі.

Страйки на нафтопереробних заводах TotalEnergies розпочалися 27 вересня, співробітники вимагають підвищити заробітну плату на 10%, а також індексувати зарплату за 2022 рік із урахуванням рекордно високої інфляції.

На цю мить блоковано чотири з п'яти заводів, що належать компанії: найбільший у Франції НПЗ недалеко від міста Гавр у Нормандії, на який припадає 22% нафтопереробних потужностей Франції, а також НПЗ у комунах Фейзін і Донж, біопереробний завод La Mede у комуні Шатонеф-ле -Мартиг і паливне сховище Гранпюї.

Також страйки відбуваються на НПЗ Фос і НПЗ Порт-Жером-Граваншон компанії Esso-Exxonmobil.

Раніше в середу влада Франції заявила, що розпочне розблокування нафтосховища на НПЗ Порт-Жером-Граваншон.

Страйки призвели до відсутності пального на кожній третій заправці країни. Згідно з опитуванням Elabe для BFMTV, опублікованим у середу, майже 80% французів вважають, що влада не справляється з кризою на НПЗ країни.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти