В начало

У другій половині лютого Orlen Lietuva продавав дизель з рекордно низькими преміями

Цього тижня автомобільні партії дизпального з терміналів Orlen Lietuva відвантажувалися в Україну з найнижчими за останні кілька місяців націнками до європейських котирувань, свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

Зокрема на терміналі заводу в Юодекяї вартість дизелю при відвантаженні 19-25 лютого становила $915/т. З огляду на те, що литовський виробник формує ціни на основі котирувань ULSD CIF NWE за попередній тиждень, премія для автомобільних партій продукту на умовах FCA Юодекяй у цей період становила трохи менше $11/т.

Цінову політику Orlen Lietuva було зумовлено нестабільною ситуацією на європейському ринку дистилятів. У період з 2 по 9 лютого котирування дизпального зросли з $826/т до $919/т CIF NWE, але вже 14 лютого, перед встановленням цін реалізації на наступний тиждень, упали до $887/т.

Крім того, на ціноутворення могли вплинути новини про блокування польсько-українського кордону. Литовські термінали — це найвіддаленіші базиси, звідки дизпальне й бензин постачається в Україну суходолом. Тому розтягування маршрутів неминуче призведе до збільшення кінцевої вартості литовського палива на українському ринку.

За оцінками Консалтингової групи «А-95», на Україну припадає близько 20% обсягів продажів дизпального виробництва Orlen Lietuva. Тривалі страйки на польсько-українському кордоні призведуть до зниження ефективності постачань литовського палива на український ринок. 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти