В начало

У CREA проаналізували, чому «стеля» цін не діє повною мірою

Запровадження «стелі» цін на російську нафту на рівні $60 за барель могло завдати суттєвого удару по російській військовій економіці, але ефективними ці обмеження були лише на початку їх запровадження.

Чому ця санкція не запрацювала повною мірою, проаналізували в CREA (Центр досліджень енергетики та чистого повітря), повідомляє «Економічна правда».

Аналіз CREA показав, що санкції суттєво вплинули на доходи від експорту російської нафти в першому півріччі 2023 року. У першому кварталі року втрати рф на піку складали 180 млн євро на день.

У січні 2023 року росія отримувала 45-відсоткові втрати у місячному обчисленні.

Проте рік потому стало очевидно, що зазначена санкція не зменшила рішучості кремля продовжувати війну, а заборона ЄС на імпорт нафти й обмеження ціни G7 скоротили експортні надходження росії від нафти лише на 14%. І загалом це коштувало економіці країни-агресора лише 34 млрд євро втрати доходів від експорту.

Ефективність санкцій упала через недостатній моніторинг і дотримання політики обмеження цін на нафту, яка дозволяє росії продавати свою нафту за цінами, вищими за встановлений рівень обмеження.

«Нездатність забезпечити дотримання, зміцнення й послідовний моніторинг обмеження цін дозволила росії мінімізувати цей вплив у другій половині року. Втрати доходів скоротилися до 50 млн євро на день у другому й третьому кварталах і до 90 млн євро на день в останньому кварталі року», – наголошує CREA.

Крім того, знайдена росією «лазівка ​​в нафтопереробці» законно дозволила нафтопродуктам, виробленим з російської сирої нафти, надходити до країн, які запровадили антиросійські санкції. Тут росія скористалася перевагами винятків, зроблених для кількох країн ЄС, й організувала через них імпорт нафти, а також продаж своїх продуктів нафтопереробки по всьому світу.

«Яскравим прикладом цього є нафтопереробний завод (НПЗ) Neftochim Burgas у Болгарії, який належить російській компанії «лукойл». Розслідування CREA за участю партнерів Global Witness і Center for the Study of Democracy виявило, що після введення в дію заборони ЄС на імпорт російської сирої нафти «Бургас» імпортував російську сиру нафту, забезпечивши понад 1,1 млрд євро податкових надходжень у кремль», – зазначають в CREA.

Розширене використання росією «тіньових» танкерів для транспортування нафти також зменшило вплив обмеження ціни й збільшило ціну, за якою росія експортувала свою нафту.

«Зменшення ефекту санкцій пояснюється неспроможністю урядів «Великої сімки» і ЄС забезпечити їх дотримання й посилити обмеження цін. Ця невдача дозволила росії продавати свою нафту вище від максимальної ціни, одночасно збільшуючи обсяги експорту новим охочим покупцям, які не запроваджують санкцій. Крім того, нафтопродукти, перероблені з російської сирої нафти, легально експортуються у країни, де встановлено граничні ціни», – резюмували в CREA.

«G7 і ЄС зберігають контроль над експортом російської нафти, але не використовують його. У жовтні 2023 року 48% вантажів російської нафти було перевезено танкерами, що належать або застраховані в країнах G7 і ЄС», – йдеться аналітичній доповіді CREA.

 

У цьому зв'язку CREА вважає нагальним наступні кроки, які мають вжити G7 і ЄС:

  • З огляду на те, що росія продовжує залежати від європейських танкерів і страхування, необхідне більш суворе правозастосування у цій галузі. Покарання за порушення санкцій можуть, наприклад, передбачити 90-денну заборону суднам надавати морські послуги.
  • Обов’язкове страхування має бути обов’язковою умовою для проходу танкерів через Данські протоки, Гібралтар та інші морські коридори.
  • Слід заборонити продаж танкерів країнами, що входять до коаліції, яка застосовує обмеження цін на нафту, поза межами коаліції, тобто, країнам, які обмеження цін не застосовують.
  • Граничні ціни на нафту мають бути ще нижчими, що дозволить посилити вплив санкцій. Обмеження ціни на рівні $30 за барель (яка все одно ще значно перевищує собівартість виробництва в росії – в середньому $15 за барель) скоротило б доходи росії вполовину, на десятки мільярди євро.
  • Країни коаліції з лімітом цін також повинні покращити моніторинг і дотримання ліміту цін на нафту. Обмеження ціни на нафту має бути посилено таким чином, щоб якщо банк обробляє платіж у рамках транзакції, яка перевищує обмеження, це було б зареєстровано як порушення.
  • Необхідні заходи для усунення «лазівок в нафтопереробці». Країни, які ввели санкції, повинні заборонити імпорт нафтопродуктів, вироблених з російської нафти.

Як відомо, 5 грудня 2022 року набула чинності обмеження ціни на рівні $60 за барель і заборона на імпорт російської сирої нафти.

Як прогнозувала президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, «це рішення ще сильніше вдарить по доходах росії й зменшить її здатність вести війну в Україні».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти