В начало

Туніс імпортує рекордні обсяги російського газойлю і ДП

У лютому Туніс імпортував майже 77 тис. барелів на добу (б/д) російського газойлю і дизельного пального порівняно з 20 тис. б/д у січні 2023 року і 25 тис. б/д у грудні минулого року. Про це повідомляє Reuters із посиланням дані аналітичної компанії Kpler.

Більшу частину лютневих обсягів постачали російський «лукойл» і дубайський трейдер Coral Energy. За даними сервісу, у січні весь імпорт російського пального припадав лише на компанію Coral.

«Раніше росія була головним постачальником дизпального у Європу, на неї припадало приблизно 60% потреб континенту. Повне ембарго ЄС на російські нафтопродукти, яке набуло чинності з 5 лютого, значно порушило цю торгівлю, змусивши москву шукати нових клієнтів для своїх дистилятів та інших нафтопродуктів», — пише агентство.

Згідно з даними відстеження Refinitiv, у лютому обсяги російського й балтійського дизельного пального в Європу впали до рекордно низького рівня – 1,77 млн тонн. Майже половина цих обсягів прямувала до Туреччини, тоді як решта, в основному, призначалася до місць, де відбуваються перевантаження з судна на судно.

росія також переспрямовувала обсяги дизельного пального з низьким вмістом сірки зі своїх балтійських портів до Марокко, Алжиру, Гани й Бразилії.

Водночас європейські країни замінюють постачання російського дизельного палива збільшенням імпорту з Індії, Саудівської Аравії, Китаю, Кувейту, Малайзії й інших країн.

Маржа при виробництві ДП в Європі, яка торік у жовтні досягла історичного рекорду $81 за барель, за оцінками Reuters, відтоді значно знизилася до приблизно $30 за барель на тлі великого імпорту і помірної погоди.

«Усі запаслися перед забороною, і, здається, попит ще не відновився», — сказав один із трейдерів.

Згідно з даними нідерландської консалтингової компанії Insights Global, минулого тижня запаси газойлю і дизельного пального, що зберігаються в незалежних зонах переробки й зберігання в регіоні АРА (Амстердам-Роттердам-Антверпен), дещо зменшилися за минулий тиждень, але це сталося після чотирьох тижнів зростання.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти