В начало

Торік Азербайджан збільшив постачання газу до ЄС

У рік розв'язаної росією повномасштабної війни проти України ЄС збільшив імпорт азербайджанського газу майже на 40%. Найбільше купували Італія, Греція й Болгарія. Тепер Брюссель інвестуватиме у розширення маршруту передачі, пише RP.

За даними Євростату, 2022 року Італія, Греція й Болгарія витратили на азербайджанський газ 15,6 млрд євро. Постачання газу з Азербайджану до всього ЄС торік зросли на 39%, до 11,4 млрд куб.. Баку планує подвоїти експорт у Європу до 2027 року.

У січні країни збільшили імпорт азербайджанської нафти. Греція, Болгарія й Італія витратили 1,006 млрд євро на купівлю газу в Азербайджані, повідомляє Євростат. Для порівняння, у січні 2022 року вартість імпорту газу з Азербайджану становила 887 млн євро. А в грудні він становив уже 1,189 млрд євро. Збільшення витрат Греції, Болгарії й Італії на газ з Азербайджану склало 13,5%.

Сербія, яка досі покладалася на російський газ, також планує організувати постачання газу з Азербайджану. З іншого боку, країни ЄС хочуть розширити інфраструктуру передачі. Під час візиту до Азербайджану 24 січня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина, Румунія, Болгарія й Словаччина попросили Єврокомісію інвестувати в будівництво інфраструктури для збільшення постачань азербайджанського газу.

Це Південний газовий коридор. Система з трьох газопроводів, яка працює з 2021 року, прокачує газ з Азербайджану через Грузію, Туреччину, Грецію, Болгарію й Італію. Від запуску він постачив у Європу понад 40 млрд кубометрів газу.

Тобто, це перша газотранспортна система з доступом до ринку ЄС в обхід росії. Система складається з трьох газопроводів: Південно-Кавказького (SCP), яким газ з Азербайджану (родовище Шах-Деніз) надходить упродовж 691 км до кордону Грузії й Туреччини. Друга ділянка — Трансанатолійський газопровід (TANAP) — найдовша: це 1850 км від грузинсько-турецького кордону через Туреччину до кордону з Грецією. Третій газопровід – Трансадріатичний (TAP).

У липні 2022 року Азербайджан і ЄС уклали угоду про подвоєння пропускної здатності коридору, що дозволить транспортувати в ЄС близько 30 млрд кубометрів газу на рік.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти